Drie homo-organisaties krijgen geld voor campagne referendum

GeldDrie belangenorganisaties voor homoseksuelen krijgen in totaal 45.980 euro voor onder meer debatten en een stemwijzer over het associatieverdrag met Oekraïne. De organisaties zijn voor het verdrag waar op 6 april over wordt gestemd in een referendum.

Een van die drie organisaties, Gay Group (bekend van Gay.nl), wil zijn subsidie van bijna 17 duizend euro gebruiken voor een stemwijzer. Daarin komt volgens Gay.nl-hoofdredacteur Martijn Kamphorst onder meer aandacht voor de positie van LHBT’ers (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) in Oekraïne.

Pride

Een tegenstem bij het referendum komt volgens Kamphorst neer op een stem voor Poetin. ‘Dan verergert de situatie eerder.’ Een stem vóór kan volgens hem leiden tot een positieve verandering voor LHBT’ers. ‘Bijvoorbeeld dat de pride in Oekraïne goed kan verlopen’, zegt hij.

Verder verwacht Kamphorst dat bij een voor-stem een eerste stap naar een debat over de rechten van LHBT’ers kan worden gezet. De focus in de stemwijzer komt ook op de rechten te liggen, zegt hij. Daarnaast worden ook bijvoorbeeld algemene economische standpunten behandeld.

De Referendum Commissie geeft Stichting Homodingen 13 duizend euro voor een Rainbow Tour en de Stichting Pride United gaat een debat over associatieverdrag en de impact voor homoseksuelen in Oekraïne organiseren voor ruim 16 duizend euro.

1,4 miljoen

In totaal zijn bij de referendumcommissie nu 230 aanvragen binnengekomen. Begin deze maand waren dat er 170. In 90 gevallen is de aanvraag goedgekeurd. Dat komt neer op een bedrag van bijna 1,4 miljoen euro. Twaalf aanvragen zijn afgewezen.
De commissie mag een bedrag van maximaal 2 miljoen euro verdelen. 700.000 euro voor voorstanders, 700.000 euro voor tegenstanders en 600.000 euro voor neutrale campagnes.

 

(Bron: NOS, Referendum Commissie)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: