Wilfred de Bruijn gaat in nieuwe tv-serie ‘Op zoek naar Frankrijk’

Wilfred de BruijnDe Nederlandse Parijzenaar Wilfred de Bruijn, die in Parijs het slachtoffer werd van homogeweld, gaat voor de VPRO een televisieprogramma presenteren. De Bruijn is vanaf zondag 20 maart te zien in de nieuwe serie Op zoek naar Frankrijk.

De Bruijn (1974) was tot 2013 een onbekende Nederlander in Parijs, waar hij sinds 2003 woont en werkt. Hij en zijn partner werden dat jaar op straat mishandeld. De daders wilden hen een lesje leren. De aanvallers werden aangehouden en veroordeeld tot celstraffen tot 2,5 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

Kennis

Na een mishandeling op straat zette hij een foto van zijn gemolesteerde gezicht op Facebook, waarmee hij grote bekendheid kreeg ‘In de media-optredens die volgden viel hij op door zijn welbespraaktheid, humor, zelfrelativering en grote kennis van Frankrijk’, aldus de omroep, ‘Reden voor ons om met hem deze serie over Frankrijk te maken.’

In zes afleveringen gaat De Bruijn vanaf zondag 20 maart ‘met scherpe blik en humor de ziel van Frankrijk ontrafelen.’ Frankrijk is dan een populair vakantieland, voor de Fransen zelf is het leven volgens de VPRO allerminst onbezorgd. ‘Ze kampen met werkloosheid, aanslagen en een grote politieke verdeeldheid.’

Trots

Toch hebben de Fransen veel om te koesteren. Ze kunnen bogen op hun rijke culturele en intellectuele leven, hun imponerende historie, de beroemde gastronomie, het schitterende landschap. Genoeg om trots op te zijn. Maar is het ook genoeg om de Republikeinse waarden nieuw leven mee in te blazen?

Om antwoorden te vinden op die vraag doorkruist Wilfred de Bruijn het hele land. Hij gaat in gesprek met boeren en buitenlui, filosofen en leraren, jongeren uit de buitenwijken en telgen uit de Franse elite, Bretonse nationalisten en fervente Front National-aanhangers.

 

(bron: VPRO, foto: screenshot)Categorieën:En verder

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: