Oekraïne met lied over deportatie Krimtartaren naar Songfestival

JamalaOekraïne heeft gekozen om Jamala met het lied 1944 te laten meedoen aan het Eurovisie Songfestival. De inzending gaat over de deportatie van de Krimtartaren door Sovjet-leider Josef Stalin.

Hoewel de recente annexatie van de Krim niet wordt genoemd, kan het nummer wel gezien worden als een verwijzing daarnaar. Het lied roept immers herinneringen op aan oude Russische wandaden.

Het lied van Susana Jamaladinova zoals de zangeres voluit heet, werd door de jury en 380.000 stemmers bij het Nationale Songfestival van Oekraïne uit totaal zes inzendingen gekozen.

Geen politiek

De regels van het songfestival verbieden politiek geladen nummers. In 2009 werd een kandidaat uit Georgië gediskwalificeerd omdat hij de spot dreef met president Poetin. Oekraïne’s deelnemer uit 2005 moest de tekst aanpassen, omdat hij het lijflied van de Oranjerevolutie zong.

Op de inzending van Oekraïne is nog niet gereageerd vanuit de organisatie.

Krim

Stalin liet tijdens de Tweede Wereldoorlog veel inwoners van de Krim naar Centraal-Azië afvoeren omdat ze zouden hebben samengewerkt met de nazi’s. Tienduizenden kwamen op de barre steppe om van hongersnood en ontberingen.

Tartaars

Het nummer van Jamala begint in het Engels. ‘Als de vreemdelingen naar je huis komen en je allemaal vermoorden. En dan zeggen ze: we zijn niet schuldig.’

Dan gaat de tekst verder in het Tataars; Jamala is zelf ook Krimtataar. Ze heeft zich voor het nummer later inspireren door het verhaal van haar overgrootmoeder. ‘Zij was nooit meer dezelfde’, zei Jamala over haar.

 

(Bron: NOS, foto: screenshot)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: