Aparte opvang voor 124 LHBT-asielzoekers gaat open in Berlijn

hand in hand homoIn Berlijn krijgen homoseksuele en transgender asielzoekers de keuze om apart opgevangen te worden. In de wijk Treptow is een opvanghuis, waar plaats is voor 124 mensen

Zaterdag konden omwonenden er een kijkje nemen, dinsdag nemen de eerste asielzoekers hun intrek in het opvangcentrum.

Aanval

Tot nu toe waren het vooral particuliere initiatieven om LHBT-asielzoekers onder te brengen in hostels of privé onderkomens.

De aanval met mes op twee Pakistaanse homoseksuelen in een opvangcentrum, was aanleiding om de opvang van LHBT-asielzoekers officieel te regelen.

Gebroken neuzen

De Lesben- und Schwulenverband maakt zich sterk voor LHBT-asielzoekers. De organisatie registreerde tussen augustus en nieuwjaarsdag alleen al 95 gevallen van discriminatie en geweld.

‘In de afgelopen zes maanden kwamen meer vluchtelingen met gebroken neuzen in ons adviescentrum. Eén had ook een gebroken onderarm’, zegt Johanna Hassoun, geboren Libanees. Ze kwam zelf zes jaar geleden als vluchtelingen naar Duitsland. Tegenwoordig is ze medewerker van de Lesben- und Schwulenverband.

Het nieuwe opvangcentrum heeft 29 één tot vier persoons appartementen, een cafetaria en er zijn geselecteerde bewakers om de veiligheid te waarborgen.

Nederland

In Nederland is de overheid tegen aparte opvang van LHBT-asielzoekers. Door de gemeente Amsterdam worden tegen de wens van de verantwoordelijk staatssecretaris Dijkhoff LHBT-asielzoekers wel tijdelijk apart opgevangen en ook in Rotterdam is op initiatief van LGBT-Asylum Support opvang bij Humanitas voor een aantal asielzoekers die in de noodopvang in Alphen aan den Rijn werden gediscrimineerd , gepest en bedreigd.

Uit de opvang van Heumensoord bij Nijmegen komen ook allerlei signalen over bedreigingen en discriminatie, maar tot nu toe wordt er van officiële zijde niets ondernomen .

 

(Bron: Berliner Kurier, Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: