Nieuwe puntentelling maakt Eurovisie Songfestival spannender

ESFDe puntentelling van het Eurovisie Songfestival gaat veranderen. Voortaan stemmen de professionele jury’s en de kijkers apart van elkaar.

Tot nu toe werden de punten van de jury en de kijkers gecombineerd, waarbij de punten van zowel de jury als de kijkers voor de helft meetelden in de finale score.

De complete uitleg van het nieuwe systeem is te zien in een filmpje van de EBU, de European Broadcasting Union, de organisator van het songfestival.

‘Het nieuwe puntentelling garandeert dat het lied dat het populairst is bij het publiek de twaalf punten krijgt, ongeacht hoe de jury in dat land heeft gestemd’, zegt Jon Ola Sand van de EBU.

Spannend

Het nieuwe systeem maakt de bekendmaking van de uitslag spannender. ‘Het wordt betere televisie en een spannender competitie’, aldus Sand.

Pas bij de laatste punten die gegeven worden, wordt duidelijk wie gewonnen heeft. ‘In voorgaande jaren was al duidelijk wie de winnaar werd twintig minuten voor het einde van de puntentelling en dat is geen boeiende televisie’, aldus Martin Österdahl, de producer van het Songfestival van dit jaar.

Douze points

Het is de belangrijkste verandering in de puntentelling sinds 1975, toen de douze points werden ingevoerd.

De finale van het Eurovisie Songfestival 2016 is op 14 mei in Stockholm. Voor Nederland doet Douwe Bob mee.

Jaarlijks kijken bijna 200 miljoen kijkers in heel Europa. In Nederland keken er vorig jaar ruim twee miljoen mensen naar de finale.

 

(Bron: EBU, foto: screenshot)Categorieën:En verder

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: