Senaat in Italië stelt stemming over homohuwelijk weekje uit

ItaliëDe stemming over de wet die homohuwelijken erkent, is een week uitgesteld. Na en discussie van een paar dagen, is het debat voor een week opgeschort.

Tegenstanders van de wet zien de mogelijkheid van adoptie door paren van gelijk geslacht niet zitten. Het uitstel betekent een tegenslag voor premier Matteo Renzi, die beloofd heeft het homohuwelijk te zullen erkennen. Hij stuit op grote weerstand vanuit de oppositie en buiten het parlement op weerstand van de rooms-katholieke kerk, die grote invloed heeft in Italië.

Uit angst dat mogelijk katholieke leden binnen de regerende centrumlinkse Democratische Partij zouden tegenstemmen, vroeg de fractievoorzitter om uitstel.

De minister-president heeft een nipte meerderheid in de Senaat en heeft moeite om de facties binnen zijn partij achter zich te houden. Als het wetsvoorstel in de Eerste Kamer is aangenomen , moet het nog naar de Tweede Kamer, waar de Renzi een steviger meerderheid heeft.

Italië is de enige grote westerse land dat homohuwelijken niet erkend. Dat heeft gevolgen voor bijvoorbeeld erfenissen.

Vorige maand protesteerden honderdduizenden Italianen tegen het wetsvoorstel. ook voorstanders gingen de straat op (foto).

 

 

(Bron: Reuters)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: