Kerkleiders herhalen standpunten over gezin en homohuwelijk

Paus en patriarchDe rooms-katholieke paus Franciscus en de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill hebben elkaar vrijdag ontmoet op de luchthaven van de Cubaanse hoofdstad Havana. Het was een historische ontmoeting, bijna duizend jaar is er geen ontmoeting geweest van leiders van de beide kerken.

Na afloop van de drie uur durende ontmoeting is er een verklaring uitgegeven die inhoudelijk niet verrassend genoemd kan worden. De twee kerkleiders staan in de verklaring uitgebreid stil bij de oorlog in het Midden-Oosten en de uitroeiing van christenen door terreurgroep IS.

De kerken vinden elkaar in de afkeer van onder meer gelijke rechten voor homoseksuelen. Europa wordt gemaand zuinig te zijn op de christelijke wortels, waarbij de kerkleiders verwijzen expliciet naar abortus en euthanasie.

Het gezin staat centraal: ‘Het gezin is het natuurlijk centrum van het menselijk leven en de maatschappij’, aldus de kerkleiders. Ze zien een ‘crisis’ aangaande het gezin in heel wat landen. Voor de kerkleiders bestaat een gezin uit een getrouwde man en vrouw. Het homohuwelijk wordt niet met name genoemd, maar ‘andere vormen dan de traditionele’ worden wel ernstig betreurd door de paus en de patriarch.

De rooms-katholieke kerk heeft wereldwijd zo’n 1,2 miljard volgelingen, de Russisch-orthodoxe kerk (de belangrijkste Oosters-orthodoxe kerk) zo’n 150 miljoen.

Meer over de verklaring in Trouw van zaterdag 13 februari.

 

(Bron: Trouw, foto: screenshot NOS)

 Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: