Eindelijk veilig onderdak voor de tien van Alphen aan den Rijn

Asiel Alphen in RotterdamDie tien LHBT-asielzoekers die stelselmatig gepest, getreiterd en bedreigd werden in de opvang in Alphen aan den Rijn, hebben een veilige opvang gekregen in Rotterdam.

Eén vluchteling deed een zelfmoordpoging na aanhoudende intimidaties in Alphen. De asielzoekers komen uit Syrië, Irak en Iran. Vorig jaar gingen de asielzoekers een aantal dagen in hongerstaking om een veilige opvang af te dwingen.

Na bemiddeling van Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support beëindigde de groep de actie. Met hulp van het Rotterdamse PvdA-raadslid Fatima Talbi werd Humanitas in december bereid gevonden om de lhbt-asielzoekers onder te brengen in een zorgcentrum met ouderen in Rotterdam-Zuid.

Het duurde tot gisteravond voordat de asielzoekers daar ondergebracht konden worden. De verhuizing zat uiteindelijk vast op het geld. Het COA wilde aparte opvang deze groep niet betalen en de gemeente Rotterdam wilde ook niet bijspringen. De grootste partij, Leefbaar Rotterdam, is tegen aparte opvang van kwetsbare vluchtelingen.

De opvang wordt betaald door een groep sympathisanten. De asielzoekers mogen drie maanden in het zorgcentrum in Rotterdam blijven. Daarna moeten ze terug naar een opvangplek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers.

 

(Bron: RTV Rijnmond/Roze Golf, foto: RTV Rijnmond)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: