Ook in Arnhem sprake van bedreigingen en discriminatie

De Koepel ArnhemOok vanuit de noodopvang De Koepel komen signalen dat homoseksuele asielzoekers worden lastig gevallen door andere asielzoekers. Ze worden uitgescholden, bedreigd en gediscrimineerd. COC Midden-Gelderland heeft de afgelopen maanden tien meldingen uit De Koepel gehad.

‘Onlangs deden vijf bewoners tegelijk hun verhaal bij ons. Eén was al eerder geweest. Ze zijn bang. Blijven op hun kamer en durven nauwelijks eten te halen’, zegt Janneke van Maanen van het COC vandaag in De Gelderlander.

Safe houses

Een aantal vluchtelingen heeft aangegeven dat zij niet langer in De Koepel willen verblijven. ‘Dan worden ze overgeplaatst naar een andere opvang en daar begint alles weer van voren af aan. Beter is het om de daders over te plaatsen. Dan maak je duidelijk dat je hun gedrag niet tolereert’, stelt Van Maanen. Vanuit de vluchtelingen zelf komt volgens haar de roep om safe houses. GroenLinks in Arnhem wil nu van het college van burgemeester en wethouders weten of het bereid is dergelijke veilige plekken in de stad te realiseren.

Eén melding

De gemeente Arnhem laat aan Omroep Gelderland weten dat er één melding bekend is. ‘Er is via een derde uit De Koepel melding van gemaakt bij de gemeente. De gemeente heeft dit daarna bij het COA neergelegd’, zegt woordvoerder Maarten Post.

Volgens Post heeft het COA daarna meerdere gesprekken gehad met de gepeste man. Deze zou volgens de woordvoerder hebben aangegeven dat hij er zelf helemaal niet zo’n probleem in zag. ‘Hij zou wel wat gewend zijn als het om pesterijen gaat ten aanzien van zijn homoseksualiteit. Daar is het verder bij gebleven, er zijn verder geen maatregelen genomen.’

Eerder kwamen er al meldingen van soortgelijke problemen uit Alphen aan den Rijn, Heumensoord bij Nijmegen en Amsterdam. De gemeente Amsterdam besloot daarop lhbt-asielzoekers tijdelijk onder te brengen op een andere plek.

 

(Bron: De Gelderlander/Omroep Gelderland)

 Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: