Kamerleden geschrokken van situatie in Heumensoord

Tweede Kamer vergaderzaalUit de Tweede Kamer komen geschrokken reacties op een kritisch rapport over Heumensoord, de noodopvang voor asielzoekers bij Nijmegen. Volgens het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale ombudsman moeten asielzoekers in de toekomst niet meer worden opgevangen in een groot tentenkamp en moeten in Heumensoord dringend dingen worden aangepast. 

Veel Kamerleden herhalen hun pleidooi voor meer kleinschalige opvang. Woordvoerster Kuiken van regeringspartij PvdA hoopt dat opvang zoals in Heumensoord snel niet meer nodig is, maar benadrukt dat het om een noodoplossing gaat. ‘In de tussentijd moeten we vooral voor kwetsbare vluchtelingen goede bescherming garanderen.’ De PvdA vraagt staatssecretaris Dijkhoff welke verbeteringen snel kunnen worden aangebracht.

Belangrijk signaal

De SP heeft er begrip voor dat dit type opvang is geprobeerd, maar vindt dat het voortaan anders moet. Kamerlid Gesthuizen noemt het een belangrijk signaal van de onderzoekers dat kleinschalige opvang beter is. En ze wil betere omstandigheden voor bijvoorbeeld homoseksuelen.

D66-Kamerlid Sjoerdsma vindt de conclusies van de onderzoekers onthutsend. Ook hij pleit voor kleinschaliger opvang en hij wil snel maatregelen zoals een betere bescherming van homo’s en vrouwen en een goede klachtenregeling.

Ondermaats

De ChristenUnie noemt de opvang in Heumensoord ondermaats. Volgens Kamerlid Voordewind trekken het College en de ombudsman conclusies die al langer bekend zijn. ‘De opvang in Heumensoord lijkt geen humane opvang meer. Door de grootschaligheid is er geen zicht meer op wat er zich afspeelt; kwetsbare groepen moeten zich veilig kunnen voelen in de opvang.’

GroenLinks wil dat er snel een eind komt aan alle ‘megalocaties’. Volgens Kamerlid Voortman moet er meteen meer personeel komen voor toezicht. Verder pleit ze voor vertrouwenspersonen en tijdelijke safe houses voor mensen die in de locaties worden bedreigd.

Beter dan in land van herkomst

Regeringspartij VVD reageert minder geschrokken. Kamerlid Azmani benadrukt dat de omstandigheden in Heumensoord een stuk beter en veiliger zijn dan in het land van herkomst van de asielzoekers.

‘Het is beter dan op straat moeten slapen.’ Volgens Azmani doet Nederland wat mogelijk is en zijn de grenzen van onze draagkracht in zicht.

 

(Bron: NOS)Categorieën:Nieuws

%d bloggers liken dit: