Asielzoeker: twee zelfmoordpogingen na geweld en bedreiging

AZC HoogeveenVano, een gefingeerde naam, is homoseksueel en gevlucht uit een land in de voormalige Sovjet-Unie. Vano is vijf maanden in Nederland en heeft in vier verschillende asielzoekerscentra gezeten. In Gilze, een dorp in Noord-Brabant, werd hij aangevallen door meerdere asielzoekers.

Vano doet zijn verhaal voor de camera van RTV Drenthe: ‘Ik werd in elkaar geslagen, bijna gewurgd. Eén van hen probeerde me te vermoorden. Ik ben in mijn ondergoed naar buiten gerend en heb me verstopt in het bos in het donker terwijl het een koude novembernacht was.’

Vano meldde dat bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) maar kreeg geen gehoor. ‘Als ik naar de politie zou gaan dan dreigden enkele COA medewerkers dat ik terug zou worden gestuurd naar Ter Apel en dat mijn procedure dan weer van voren af aan zou beginnen.’

Ook discriminatie Hoogeveen
Hij wordt overgeplaatst naar Hoogeveen, maar ook daar voelt hij zich onveilig. ‘Medebewoners van het azc zeiden dat ik een stuk schapenstront was. Dat de enige plek die ik verdiende het toilet was.’

Vano moest drie maanden wachten voordat hij in aanmerking komt voor psychologische hulp. Hij doet twee keer een poging tot zelfmoord. ‘Ik dacht dat mijn einde mij zou verlossen van alle pijn die ik had.’

Hij wordt weggehaald uit het asielzoekerscentrum in Hoogeveen door Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support, die van Vano’s situatie hoort via een gemeenschappelijke vriend. Kortekaas brengt hem onder bij Assenaar Bas Remmers, zelf ook homo. ‘Ik heb zelf nooit problemen ondervonden. Als iemand in zo’n ernstige situatie zit, moet er iemand handelen en dat was ik dus’, aldus Remmers.

Dubbele aangifte
Vano heeft inmiddels een dubbele aangifte gedaan, van de gebeurtenissen in Gilze en Hoogeveen. Hij hoopt volgende maand een verblijfsvergunning te krijgen. Dan wil hij graag studeren voor mensenrechtenadvocaat.

Burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen verwijst naar het COA voor een reactie. En het COA wil niet ingaan op de zaak gezien de privacy. Over de kwestie zijn inmiddels ook al Kamervragen gesteld.

 

(Bron en foto AZC Hoogeveen: RTV Drenthe)Categorieën:En verder

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: