Meer ernstige bedreigingen in Heumensoord: mes in matras

Kill GayTenminste twee van de gepeste homoseksuele asielzoekers in Heumensoord bij Nijmegen zijn onlangs bedreigd. Dat zegt het COC Nijmegen.

Volgens de belangenorganisatie is bij één van hen een mes in het matras gestoken. Bij een andere vluchteling zijn briefjes met bedreigende teksten als ‘kill gay’ onder het bed gelegd.

‘Ik heb het idee dat het erger wordt. We praten nu al vier maanden maar voor deze mensen is er nog steeds geen veilig opvang’, aldus Thomas van der Sande, van het COC Nijmegen.

Daders aanpakken

De situatie van homoseksuele vluchtelingen in Heumensoord staat al langer ter discussie. Een commissie wilde safe-houses voor de gepeste vluchtelingen maar de gemeenten Heumen en Nijmegen vinden dat dat niet past bij de bijzondere aard van de noodopvang.

Ook zeggen de gemeenten dat er is afgesproken de daders aan te pakken. ‘Natuurlijk moeten daders worden opgepakt, maar de slachtoffers moeten hier centraal staan’, vindt Van der Sande.

Doden

Voorzitter Janneke van Maanen van COC Midden Gelderland zei in de talkshow In Gelderland Live van Omroep Gelderland dat ‘als er niet snel iets gebeurt voor homo’s in azc’s, gaan er doden vallen.’.

Ook Van Maanen benadrukt dat de incidenten waar homo’s, lesbiennes en transgenders mee te maken krijgen veel ernstiger zijn dan tot nu toe gezegd wordt in de media. ‘Het begon met spugen en pesten, maar het escaleert, omdat de situatie langer duurt. We merken dat het aantal incidenten toeneemt, en dat de incidenten heftiger worden. We hebben grote zorgen dat er dodelijke slachtoffers gaan vallen.’

Geen safe houses

De VVD is geen voorstander van safehouses, herhaalde VVD Tweede Kamerlid Hayke Veldman in het programma. Hij wil een aparte opvang voor daders. ‘Door slachtoffers te verplaatsen, beloon je de daders’, vindt hij.

Daarnaast vindt hij dat er consequenties moeten zijn voor de asielaanvraag, als mensen zich op deze manier misdragen. ‘Hier in Nederland gelden onze normen en waarden, discriminatie van homo’s is niet toegestaan en dat moet tussen de oren’. De uiterste consequentie is dat vluchtelingen wat hem betreft geen verblijfsvergunning krijgen, als ze in de opvang homo’s, vrouwen of christenen belagen.

Slechte ervaring

De VVD hamert op aangiftes, maar volgens COC Midden Gelderland is dat ingewikkeld. Veel homo’s hebben slechte ervaringen met de politie in hun eigen land, zegt van Maanen, en zullen daarom niet snel naar de politie gaan.

De uitzending van In Gelderland Live is hier terug te zien.

(Bron en foto: Omroep Gelderland)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: