De tien van Alphen zitten nog steeds vast in de noodopvang

gevangenis Alphen aan den RijnDe tien lhbt-asielzoekers in Alphen aan den Rijn , die vorig jaar een aantal dagen in hongerstaking gingen om een veilige opvang af te dwingen, zitten er nog steeds in de noodopvang, ondanks het aanbod van een tijdelijke opvang op een veilige plek door Humanitas.

De tien asielzoekers worden al sinds de opvang in de voormalige gevangenis van Alphen aan den Rijn (foto) oktober vorig jaar, stelselmatig beledigd, bedreigd en gediscrimineerd.

Humanitas Rotterdam bood in december vorig jaar de tien na bemiddeling van LGBT Asylum Support en de Rotterdamse PvdA-raadsfractie tijdelijk onderdak aan. Maar van de verhuizing is nog niets terecht gekomen.

Geld

De verhuizing van de tien zit vast op geld. Het COA heeft er geen budget voor en de gemeente Rotterdam wil niet bijspringen. De grootste raadsfractie, Leefbaar Rotterdam, ligt dwars. De partij is net als staatssecretaris Dijkhoff tegen aparte opvang van kwetsbare asielzoekers.

Twee leden van de groep zijn inmiddels de versnelde procedure ingegaan. Dat houdt in dat er met voorrang naar hun status wordt gekeken, zodat ze eventueel sneller de noodopvang kunnen verlaten. Eén van de twee is de asielzoeker die geprobeerd heeft een einde aan zijn leven te maken.

Vertrouwenspersoon

Naar aanleiding van de aanhoudende klachten van de tien lhbt-asielzoekers is er inmiddels een vertrouwenspersoon aangesteld in de noodopvang in Alphen aan den Rijn. Dat is volgens Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support een ‘goede zaak, maar dat had drie maanden geleden al moeten gebeuren toen de eerste klachten naar buiten kwamen.’

Kortekaas hoopt dat politieke druk het standpunt van de staatssecretaris kan veranderen, zodat er budget komt om lhbt-asielzoekers een veilige opvang te kunnen bieden.

Een gesprek met Sandro Kortekaas over de opvang in Alphen aan den Rijn en de brief aan Koning Willem Alexander in de Roze Golf van 7 februari.

 

(Bron: Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: