Koning stuurt open brief LHBT asielzoekers door aan staatssecretaris

Sandro Kortekaas met brief bij paleisKoning Willem Alexander heeft de open brief van tien LHBT-asielzoekers, die hij 26 januari ontving, doorgestuurd aan staatssecretaris Dijkhoff.

LGBT Asylum Support schreef de brief namens de tien asielzoekers die in de noodopvang in Alphen aan den Rijn stelselmatig worden gepest en bedreigd. Ze nodigden de koning uit in de opvang te komen kijken en kennis te nemen van de onveilige situatie waarin zij verkeren.

Steun

De snelle reactie van de koning ziet LGBT Asylum Support als ondersteuning van de vraag om aandacht voor de positie van LHBT-asielzoekers in de noodopvang.

‘Zoals u zelf in uw brief aangeeft, mag er in Nederland niet gediscrimineerd worden. Artikel 1 van de Grondwet bepaalt dan ook dat “Allen die zich in Nederland bevinden dienen in gelijke gevallen gelijk behandeld te worden. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.” Als hieraan in de praktijk iets schort of lijkt te schorten, biedt ons rechtssysteem de waarborgen om te corrigeren. De Koning draagt, in verband met de ministeriële verantwoordelijkheid, uw brief over aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, die als bewindspersoon verantwoordelijk is voor de situatie in de noodopvang.’

De brief werd 20 januari geschreven naar aanleiding van het bezoek van de koning aan de opvang in Ter Apel en op 26 januari afgeleverd bij Paleis Noordeinde in Den Haag door Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support (foto).

Kamervragen

Stichting LGBT Asylum Support wacht een reactie van de staatsecretaris af. Na de hongerstaking van de tien lhbt-asielzoekers zijn er Kamervragen gesteld. Daarnaast heeft LGBT Asylum Support meerdere aangiftes van geweld gedaan door lhbt-asielzoekers onder de aandacht gebracht van diverse leden van de Tweede Kamer. Dat heeft ook geleid tot vragen aan de staatssecretaris over de veiligheid van lhbt-asielzoekers in de diverse opvanglocaties.

 

(Bron en foto: LGBT Asylum Support)

 Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: