Opnieuw pleidooi voor safe houses voor homoseksuele asielzoekers

Heumensoord vanuit de luchtEr moeten zo snel mogelijk safe houses komen voor homoseksuele en transgender asielzoekers. Het pleidooi komt van Janneke van Maanen, interim-voorzitter van COC-Midden Gelderland.

Volgens Van Maanen leven homoseksuele asielzoekers en gevluchte transgenders ‘onder levensbedreigende omstandigheden in de opvangcentra’. Zij doet haar uitspraken in De Gelderlander van donderdag.

‘In de opvang gebeuren echt barbaarse dingen die we in Nederland niet kennen.’

‘Het gaat van ontlasting in bedden en het verbranden van kleding tot slaan en verkrachting. We horen dat de mesjes uit scheermesjes worden gehaald, om daar mensen mee te bewerken. Ik kan niet alle voorbeelden noemen die ik heb gehoord, omdat die naar mensen te herleiden zijn, maar de situatie is echt barbaars. Levensbedreigend.’

COC Midden Gelderland is met vrijwilligers actief in Heumensoord. Volgens Van Maanen kijken het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en de gemeenten weg.

‘Geen feiten’
Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil niet meer over de uitspraken van Van Maanen zeggen dan dit: ‘We hebben afspraken met het COC over de algemene opvang van deze doelgroep en er worden maatregelen genomen. Er klinken nogal wat insinuaties uit het verhaal door die niet met feiten gestaafd kunnen worden.’

Alphen aan den Rijn
Eerder kwamen er ook berichten over bedreigingen en mishandeling uit de noodopvang in onder meer Alphen aan den Rijn. Daar gingen tien asielzoekers in hongerstaking om een veilige opvang af te dwingen. Humanitas Rotterdam bood de asielzoekers onderdak aan, maar tot op heden zit de groep nog steeds in de voormalige gevangenis die dienst doet als nood opvang.

Petitie
LGBT Asylum Support, Secret Garden en The Hang Out 010 startten in november een petitie om safe houses af te dwingen.

 

(Bron: De Gelderlander)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: