Massale demonstratie in Rome tegen homohuwelijk

Foto Rop ZoutbergIn Rome hebben honderdduizenden mensen gedemonstreerd tegen het homohuwelijk en adoptierechten voor homoseksuele stellen. Het centrum van de betoging was in het voormalige stadion Circus Maximus.

Volgens NOS-correspondent Rop Zoutberg was de sfeer bij de demonstratie goed. ´Er zijn hele families op afgekomen. Die picknicken terwijl ze worden toegesproken.´ De demonstratie is een zogeheten familiedag en draait vooral om adoptie van kinderen.

Het parlement vergaderde donderdag voor het eerst over een geregistreerd partnerschap, waardoor iemand het recht krijgt om het kind van de partner van hetzelfde geslacht te adopteren. Komende maand wordt over het omstreden wetsvoorstel gestemd.

Een week geleden demonstreerden tienduizenden mensen juist voor gelijke rechten voor homo’s. Er waren betogingen in zeker 80 steden en dorpen. In steden als Rome, Milaan en Florence bestaat al zo’n registratie, maar een landelijke regeling is er niet. Italië is daarmee het laatste West-Europese land zonder geregistreerd partnerschap voor homostellen.

De politiek is sterk verdeeld over de kwestie. Ook binnen de centrum-linkse Democratische Partij van premier Renzi, die het voorstel heeft ingediend, is er veel verzet.

Het Vaticaan is faliekant tegen. Paus Franciscus zei gisteren dat homo’s met respect moeten worden behandeld, maar dat het huwelijk en een officieel partnerschap voor man en vrouw zijn.

 

(Bron: NOS, Foto: Rop Zoutberg NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: