COC prijs voor Amsterdam Gay Pride en activist Leo Schenk

Amsterdam Gay Pride – fotograaf Osman SorikayaDe Bob Angelo Penning van het COC is dit jaar toegekend aan stichting Amsterdam Gay Pride en activist Leo Schenk.

COC-voorzitter Tanja Ineke reikte de penningen zondagavond uit, tijdens COC’s True Colors in een uitverkocht Paradiso Amsterdam. In haar nieuwjaarsspeech riep Tanja Ineke staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) op om eindelijk in actie te komen en veiligheid te bieden aan LHBT-asielzoekers.

Met de Bob Angelo Penning eert COC Nederland personen of organisaties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk maken voor de emancipatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s).

Zichtbaarheid

Stichting Amsterdam Gay Pride is de organisator van de jaarlijkse botenparade in de Amsterdamse grachten en krijgt de Penning voor haar unieke bijdrage aan de zichtbaarheid van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders. Want zonder zichtbaarheid geen acceptatie, aldus het COC. Aanleiding voor de bekroning is het 20 jarig bestaan én de organisatie van EuroPride komende zomer.

Volgens het COC draagt Amsterdam Gay Pride bij aan de inhoudelijk discussie over acceptatie, met bijvoorbeeld de spraakmakende Turkse- en Marokkaanse Boot, het Christelijke Heilig Bootje en de Koninkrijksboot van Caribisch Nederland. Ook biedt de organisatie ruimte aan politieke boodschappen, zoals acties voor voorlichting op school en tegen de weigerambtenaar.

Leo Schenk: voorbeeldige inzet voor homomannen met hiv

Leo Schenk – fotograaf Marjolein AnnegarnActivist Leo Schenk krijgt de Bob Angelo Penning voor zijn voorbeeldige inzet voor homomannen en anderen met hiv. Met ongekende energie en een reeks aan initiatieven zet Schenk zich al 25 jaar in tégen stigma en vóór (zelf)acceptatie. Daarmee heeft hij volgens het COC veel mensen geraakt en levens ten goede veranderd.

Schenk was in 2006 initiatiefnemer van Poz & Proud, een groep voor homomannen die open zijn over hun hivstatus. Ook is hij initiatiefnemer en hoofdredacteur van Hello Gorgeous, een glossy over positief leven met hiv. Hij is campagneleider van Hiv uit de kast, de publiekscampagne die momenteel op tal van plekken te zien is en hiv zichtbaar maakt door mensen die er open over zijn. Al in 1990 was hij een van de drijvende krachten achter hiv-preventie bij de voormalige Schorerstichting.

Bob Angelo Penning

Bob Angelo was de schuilnaam van Niek Engelschman, de oprichter en eerste voorzitter van het COC. De Bob Angelo Penning werd ingesteld in 1991. Tot de winnaars behoren onder andere Erwin Olaf, Boris Dittrich, Paul de Leeuw, Joke Swiebel, Hans van Manen, Judith Schuyf, Andreas Burnier, Arie Boomsma en de jeugdserie SpangaS.

 

Bron: COC, foto’s: Amsterdam Gay Pride – fotograaf Osman Sorikaya, Leo Schenk – fotograaf Marjolein Annegarn)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: