Schrijver Aristide von Bienefeldt overleden

Aristide von Bienefeldt 2De Rozenburgse schrijver Aristide von Bienefeldt is overleden. Hij leed aan kanker. Von Bienefeldt is een pseudoniem voor Rijk de Jong. De schrijver debuteerde in 2002 met de roman ‘Bekentenissen van een Stamhouder’, ‘een tragikomische roman over de herenliefde’.

Daarna schreef hij nog boeken als ‘Een beschaafde jongeman’ en ‘Leer mij Walter kennen’.

Zijn debuutroman was zo goed dat recensenten niet geloofden dat het van een debutant afkomstig was. Er werd gegist naar de identiteit achter Aristide von Bienefeldt. Er werd gedacht aan Gerrit Komrij of Arnon Grunberg, maar uiteindelijk bleek het toch echt het debuut te zijn van Rijk de Jong.

Mystificatie
De Jong wilde na het verschijnen van zijn debuut geen interviews en was onbereikbaar. Het is onduidelijk of hij écht niet in de openbaarheid wilde of dat het om een publiciteitsstunt ging. Op de Facebookpagina van Aristide von Bienefeldt staat als geboortejaar 1964; Rijk de Jong werd op 24 oktober 1959 geboren.

Geen bestsellerauteur
De schrijver werd door andere schrijvers en literatuurliefhebbers zeer gewaardeerd, maar het grote publiek heeft hij nooit bereikt.

Alek Dabrowski, medewerker van de bibliotheek Rotterdam: ‘Zijn debuut is maar in twee bibliotheken in Nederland te verkrijgen. Dat is toch wel merkwaardig als je ziet met hoeveel bombarie hij de literatuur binnen kwam. Het is een prachtboek en het zou zonde zijn als we Aristide von Bienefeldt nu alweer zouden zijn vergeten. Iedereen die de literatuur een warm hart toedraagt zou zijn werk moeten lezen.’

Rozenburg
Het boek ‘En weer zat er een Paul Newman in de keuken’ gaat over een boerderij in familiebezit dat onteigend wordt. Een autobiografisch verhaal, want De Jong woonde samen met zijn moeder in een boerderij in Rozenburg. Samen voerden ze een jarenlange en uiteindelijke vergeefse strijd om onteigening te voorkomen.

Postuum
In 2011 verliet hij uitgeverij Meulenhoff en stapte hij over naar uitgeverij Marmer, waar hij onder zijn eigen naam publiceerde. Begin februari verschijnt zijn novelle Hotel Malinconia.

Von Bienefeldt was naast schrijver ook columnist voor het literaire weblog Tzum.

 

(Bron: RTV Rijnmond, Marmer, NRC, Volkskrant, foto: Marmer)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: