Anglicaanse Kerk straft Amerikaanse tak om homohuwelijk

Washington National Cathedral, hoofdzetel van de Episcopaalse KerkDe Anglicaanse kerk heeft de Amerikaanse afdeling extra sancties opgelegd, omdat die het homohuwelijk erkent. In Amerikaanse staten waar het homohuwelijk wettelijk is toegestaan, kunnen partners van hetzelfde geslacht ook in de Episcopaalse kerk trouwen.

Dat veroorzaakt al jaren verdeeldheid binnen de Anglicaanse kerk. De kerk telt wereldwijd ongeveer 85 miljoen aanhangers.

Binnen de kerk staan de vrijzinnige denkbeelden in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië haaks op de conservatievere standpunten in Afrikaanse landen.

Leiders van de Anglicaanse afdelingen uit verschillende landen zijn bij elkaar in Engeland. Er werd gevreesd voor een kerkscheuring, maar dat lijkt te zijn voorkomen met extra sancties.

De Episcopaalse kerk mag de komende drie jaar niet meer meebeslissen over de geloofsleer of het functioneren van de kerk.

De Amerikaanse bisschop verdedigde het standpunt van de kerk in de Verenigde Staten. Hij zei dat de sancties ‘echte pijn’ zullen veroorzaken bij homoseksuelen en Episcopalen die ‘toegewijd zijn aan het volgen van Jezus op een liefdevolle manier en die een kerk willen zijn die leeft om lief te hebben.’

Voor het merendeel van de Anglicaanse kerkleiders blijkt het homohuwelijk echter uit den boze. ‘De traditionele doctrine van de Anglicaanse kerk beschouwt het huwelijk als een levenslang verbond tussen een man en een vrouw’.

De Episcopaalse Kerk heeft ongeveer 1,8 miljoen leden in vooral de Verenigde Staten. De kerk ontstond door missionaire activiteiten van de Church of England in de 17de eeuw. Het episcopalisme wordt beschouwd als de godsdienst van de blanke elite van het land. Maar liefst elf Amerikaanse presidenten, onder wie George Washington en George H.W. Bush, waren episcopaals.

 

(Bron: de Volkskrant, KRO-NCRV, foto: Washington National Cathedral, hoofdzetel van de Episcopaalse Kerk)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: