Radio 17 januari:Wat te doen met asielzoekers?

Heumensoord vanuit de luchtEen aantal homoseksuele vluchtelingen wordt in opvangcentra gepest, getreiterd en bedreigd. Ze durven geen aangifte te doen, bang als ze zijn voor de reactie van de pesters en de gevolgen voor de asielaanvraag. Bovendien komen ze uit landen waar politieagenten vaak niet te vertrouwen zijn.

Wat te doen? De slachtoffers opvangen in safe houses is een mogelijkheid, maar de politiek vindt dat de daders moeten worden aangepakt en dat die desnoods teruggestuurd moeten worden naar het land van herkomst. Ferme taal, maar dat gaat zomaar niet. Een asielzoeker –hoe homofoob dan ook- kun je niet terugsturen, legt hoogleraar Internationaal Recht Ramses Wessel zondag uit in de Roze Golf.

Gerard van Ommeren ontfermde zich over een homoseksuele vluchteling uit Syrië, die in Heumensoord bij Nijmegen stelselmatig met de dood wordt bedreigd. Hij bood ‘m een paar nachten zijn logeerkamer aan. Van Ommeren is één van de vele vrijwilligers die proberen ‘roze’ vluchtelingen te helpen.

De uitzending is hier terug te luisteren.

 

Foto: Heumensoord bij Nijmegen, screenshot NOS)Categorieën:Info uit de radio-uitzending, Overijssel

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: