Natte en besmeurde bedden van LHBT-vluchtelingen in Heumensoord

HeumensoordHomoseksuele asielzoekers worden in vluchtelingenkamp Heumensoord bij Nijmegen stelselmatig bedreigd en gepest. Bedden worden met opzet nat gemaakt en besmeurd met etensresten en uitwerpselen. Ook zijn kleren in brand gestoken of gestolen. Dat meldt De Gelderlander.
Volgens het COC zijn in vier gevallen de bedreigingen zo ernstig dat de slachtoffers het kamp zijn ontvlucht. In totaal weet het COC van twaalf vluchtelingen dat ze homoseksueel zijn; tienb van hen worden lastiggevallen.

Safe house
De situatie is zo erg dat homoseksuelen niet in de gemeenschappelijke ruimtes van het Nijmeegse vluchtelingenkamp durven te slapen. Eén vluchteling zou zelfs een week in het bos hebben geslapen en een ander is tijdelijk elders ondergebracht.
De gemeentelijke Adviescommissie lhbt-beleid (lesbisch, homo, biseksueel en transgenders) heeft geadviseerd om veilige huizen (safe houses) voor de bedreigde en gepeste homoseksuele vluchtelingen op te zetten

Wethouder Bert Frings van Nijmegen ziet niets in een safe house. ‘Want als je het slachtoffer weghaalt, beloon je de pester.’ Hij noemt het een vreselijk ingewikkelde discussie. ‘Stel dat je zo’n safe house hebt, wie bepaalt dan wie daar in mag? En wat doe je met de Afghaanse vrouwen die gepest worden? Of de christelijke Eritreeërs? Als we pesten tot reden verheffen, wordt het ingewikkeld.’ Frings hoopt dat de slachtoffers aangifte doen of in elk geval melding maken van de pesterijen bij opvangorganisatie

Spreekuur
‘Het is heel erg dat dit soort dingen gebeuren’, zegt een woordvoerder van Vluchtelingenwerk Oost-Nederland. ‘We kennen de verhalen. Medewerkers houden sinds een tijdje al een spreekuur. Daar komen ook gepeste homo’s langs en doen hun verhaal. Wij kunnen hen adviseren en in contact brengen met lotgenoten. Vervolgens worden de klachten doorgestuurd naar het COA.
Toch denkt Vluchtelingenwerk niet dat dit soort problemen te voorkomen zijn in Heumensoord. ‘Bij een kleinere opvang kun je de veiligheid van de mensen veel beter waarborgen. Heumensoord is gewoon niet ideaal. Maar het onderbrengen van deze kwetsbare groepen op een andere locatie lijkt ook niet echt een optie. ‘We denken niet dat dit op korte termijn te realiseren is, want het is gewoon lastig om überhaupt opvangplekken voor asielzoekers te vinden.’

Nijmegenaar Gerard van Ommeren besloot een ‘roze’vluchteling in huis op te vangen en roept iedereen op hetzelfde te doen. ‘’Laten we allen ons hart en huis openstellen voor dergelijke vreselijke verhalen en mensen opvangen!’

Zelfmoordpogingen
De situatie in Heumensoord staat niet op zichzelf. Vorig jaar ging een groep van tien vluchtelingen in Alphen aan den Rijn in hongerstaking om een veilige opvang af te dwingen. De actie werd na twee en een halve dag beëindigd. Humanitas Rotterdam bood opvang aan voor de groep, maar desondanks zitten ze nog steeds in de voormalige gevangenis van Alphen aan den Rijn.

LGBT Asylum Support meldde onlangs dat twee vluchtelingen een zelfmoord poging hebben gedaan, omdat ze niet meer tegen de bedreigingen van mede-vluchtelingen konden.

 

(Bron: Omroep Gelderland. De Gelderlander, Roze Golf, foto: gemeente Nijmegen)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: