Britse muzieklegende David Bowie overleden

David BowieDe Britse zanger, muzieklegende en acteur David Bowie (69) is overleden. Op zijn officiële website staat het bericht dat hij na een strijd van 18 maanden tegen kanker is overleden in het bijzijn van zijn familie. 

Bowie, die eigenlijk David Robert Jones heet, werd op 8 januari 1947 geboren in Londen. Zijn eerste hit was het nummer Space Oddity over astronaut Major Tom, die een ruimtewandeling maakt en losraakt van zijn ruimteschip.

Daarna wist hij steeds weer nieuwe hits te scoren, met steeds weer een andere muziek- en kledingstijl. In 1972 zei hij in een interview bij de introductie van een nieuwe androgyne kledingstijl dat hij homo was. Vier jaar later noemde hij zichzelf biseksueel, in de jaren tachtig noemde hij zich een hetero die altijd in de kast was gebleven.

Lazarus

Zijn dood komt onverwacht. Bowie had niet bekendgemaakt dat hij ernstig ziek was. Theatermaker Ivo van Hove wist het wel, omdat hij met Bowie aan diens muziektheatervoorstelling Lazarus werkte. Bowie vertelde hem bij het begin van de samenwerking, in 2014, in vertrouwen dat hij leverkanker had, zei Van Hove tegen de NOS. Bowie vond dat Van Hove moest weten waarom hij niet altijd bij de repetities kon zijn.

Het stuk ging vorige maand in New York in première. Bowie nam na afloop met Van Hove het applaus in ontvangst, maar hij stond niemand meer te woord en handtekeningenjagers werden op afstand gehouden.

Vorig week verscheen zijn nieuwste cd Blackstar, op zijn 69ste verjaardag. In het Groninger Museum is op dit moment een grote expositie over zijn carrière en zijn werk.

Bowie haalde een aantal nr. 1-noteringen in Nederland, zoals Under Pressure (1981) met Queen, Tonight (1984) met Tina Turner en Dancing in the Street (1985) met Mick Jagger.

Solo haalde hij in 1983 de eerste plaats met Let’s Dance. Andere hoge noteringen waren Sound and Vision (1977), China Girl (1983), Fame (1975) en Heroes (1977).

Film

Bowie speelde ook in tientallen speelfilms, waaronder Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) en Absolute Beginners (1986). Hij speelde ook een paar keer zichzelf, zoals in Christiane F. (1981).

 

(Bron en screenshot: NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: