Italiaanse minister: huren van baarmoeder is misdrijf

Angelino AlfanoDe Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angelino Alfano vindt dat homostellen die een beroep doen op een draagmoeder een gevangenisstraf opgelegd moeten kunnen krijgen.

De minister komt met zijn voorstel in zijn strijd tegen de minister-president, die aan een wetsvoorstel werkt om homostellen (m/v) meer rechten te geven, waaronder het recht op adoptie.

Alfano wil ‘het huren van baarmoeders’ beschouwen als een misdrijf waarop gevangenisstraf staat, ‘net zoals voor seksuele misdrijven.’

In Italië is draagmoederschap strafbaar. Er staan celstraffen tot twee jaar op en geldboetes. Stellen die in het buitenland een draagmoeder vinden worden in Italië niet vervolgd. Slechts één van de ouders krijgt de ouderlijke macht. In een aantal gevallen hebben homostellen via de rechter afgedwongen om het kind van de andere partner te mogen adopteren.

Alfano eist harde straffen voor stellen die een draagmoeder inschakelen.  Een dergelijke adoptie is ‘de meest afstotelijke, ongeoorloofde handel die de mens heeft uitgevonden’, zo zei hij in een interview met Avvenire, een krant van de Italiaanse bisschoppenconferentie.

‘Als Italië een wet heeft die adoptie van stiefkinderen door homostellen toestaat, dan beginnen we de dag nadien handtekeningen te verzamelen voor een corrigerend referendum. En ik zal de eerste in de rij zijn’, voegde hij eraan toe.

Italië staat onder druk van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dat vorig jaar oordeelde dat het land de rechten van homostellen met de voeten treedt door hen geen wettelijke bescherming te bieden.

 

(Bron: De Morgen/The Guardian, foto: website Alfano)Categorieën:Nieuws

Tags: ,

%d bloggers liken dit: