COC’s in Overijssel zoeken ‘ambassadeurs’

Kaart OverijsselCOC Zwolle en COC Twente-Achterhoek zien wel wat in het werven van ambassadeurs. Deze ambassadeurs moeten de ogen en oren zijn van de homobelangenverenigingen in de gemeenten in het verzorgingsgebied. Er komen bijeenkomsten waarop de ambassadeurs vertellen wat er in hun gemeente gebeurt op het gebied van homoseksualiteit.

Het idee om ambassadeurs aan te stellen komt van COC Deventer.

‘Wat gebeurt er bijvoorbeeld in Apeldoorn? Toch 159.000 inwoners. Dat is niet altijd even duidelijk wat daar speelt. Ook omdat je dan net even over de IJssel zit, wat dan toch een fysieke grens is’, zegt voorzitter Rob Philip van COC Deventer.

Rob Philip doet de plannen voor ambassadeurs uit de doeken in de nieuwjaarsuitzending van de Roze Golf van 3 januari. Samen met Ilja de Jong van COC Zwolle en Mark Melenhorst van COC Twente-Achterhoek is hij te gast in de Roze Golf.

De COC verenigingen willen meer samenwerken. De ouderengroepen en de voorlichtingsgroepen werken al intensief met elkaar samen. Een fusie, zoals oud-voorzitter Katinka Groothuis van COC opperde in de Roze Golf van 6 december, is voor de huidige voorzitters nog een stap te ver. Ilja de Jong: ‘We zitten te ver uit elkaar.’ Volgens Mark Melenhorst wordt het verzorgingsgebied veel te groot: ‘Je krijgt dan te maken met zestig, zeventig gemeenten. Dat is niet te doen.’

De COC-verenigingen kampen met een vergrijzing in het ledenbestand. Jongeren zijn wel bereid als vrijwilliger klussen te doen, maar zijn vaak geen lid. ‘Mijn generatie is lid geworden uit idealisme’, aldus Ilja de Jong, ‘Bij jongeren is het besef “kan ik lid worden” is vaak niet aanwezig. Daar ligt ook wel een uitdaging.’

COC Zwolle is met ongeveer 330 leden het grootst, gevolgd door COC Deventer met 220 leden. Hekkensluiter is COC Twente-Achterhoek met zo’n 110 leden.

 

(Bron: Roze Golf)Categorieën:Nieuws, Overijssel

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: