Twee lhbt-vluchtelingen doen zelfmoordpoging

Asiel zelfmoordpogingBinnen één maand hebben twee lhbt-vluchtelingen een poging gedaan zichzelf van het leven te beroven. Dat meldt LGBT Asylum Support, een stichting die zich inzet voor ‘roze’ vluchtelingen.

Een van de vluchtelingen die zelfmoord probeerde te plegen, is een jonge Syriër, die in Alphen aan den Rijn werd opgevangen. Hij was één van de tien hongerstakers en werd in de opvang structureel gediscrimineerd. De Syriër kon de uitzichtloze situatie niet langer aan. De man is woensdag na de mislukte poging met hulp van de stichting Secret Garden ondergebracht bij een gastgezin in Amsterdam.

In Hoogeveen heeft vorige maand een vluchteling twee keer geprobeerd zelfmoord te plegen. Hij werd opgevangen in een asielzoekerscentrum waar hij werd gediscrimineerd door medebewoners. Ondanks meldingen die hij deed bij het personeel van het COA, lopen de daders nog vrij rond in het asielzoekerscentrum. Met hulp van LGBT Asylum Support is hij ondergebracht bij een gastgezin.

Noodklok

LGBT Asylum Support luidt na deze pogingen tot zelfmoord de noodklok. De stichting stelt dat de situatie niet meer onder controle is. De zelfmoordpogingen geven volgens LGBT Asylum Support ‘een overduidelijk signaal af dat deze groep meer aandacht nodig heeft in de vorm van aparte opvang voor LHBT-asielzoekers buiten bestaande vormen van opvang’.

‘Deze signalen zijn zó overduidelijk dat LHBT-asielzoekers méér nodig hebben dan wat tot nu toe het COA kan aanbieden binnen de mogelijkheden die staatssecretaris Klaas Dijkhoff hen toestaat.’

Net als het COC, SP en GroenLinks pleit LGBT Asylum Support voor ‘safe houses’ voor lhbt-vluchtelingen. De stichting is om dat te bereiken een online petitie gestart.

Geld

De tien vluchtelingen die in december in de noodopvang in Alphen aan den Rijn drie dagen in hongerstaking gingen vanwege aanhoudende discriminatie, bedreigingen en zelfs een aanranding, zitten er nog steeds.

Na hun actie bood Humanitas Rotterdam aan de vluchtelingen tijdelijk onderdak te bieden, maar daar is nog niets van terechtgekomen. Het zit volgens LGBT Asylum Support vast op geld. Het COA kan geen geld vrijmaken voor de opvang van vluchtelingen buiten de noodopvang.

Eisen

Zolang er geen aparte opvang voor LHBT-vluchtelingen komt, eist LGBT Asylum Support dat ‘roze’ vluchtelingen gerespecteerd worden in de opvang en dat ze als groep gedurende de procedure bij elkaar kunnen blijven. Verder eist LGBT Asylum Support dat er extra medische zorg en kleding komt voor transgenders in de opvang en dat het COA zelf de politie inschakelt als er gediscrimineerd wordt en dat de daders worden aangepakt.
(Bron en foto: LGBT Asylum Support)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , , ,

%d bloggers liken dit: