Column: Ik ben liever alleen

column joop van den haakJoop van den Haak bespreekt elke twee weken weer een ander facet van het rijke roze leven, of een dagelijks dilemma. Dit keer: Ik ben liever alleen.

André en Frans waren beiden twintig jaar samen geweest. André verbrak de relatie. Hij vond dat de relatie op den duur een verstikkende vorm aannam.

‘Joop, de liefde was in het begin van onze relatie geweldig. Frans was een mooie vent en de liefde met hem was grandioos, zalig, zeker in de eerste vijf jaren ging ik helemaal in hem op. Maar toen de liefde wat begon af te nemen, bemerkte ik dat Frans zo bezitterig was. Hij vond dat we alles samen moesten doen.’

‘André, je had gewoon geen eigen leven meer. Je hebt niet dezelfde interesses als Frans. Je wilde gewoon tijd voor je zelf vrijmaken. Zie ik dat juist?’

‘Ja Joop, eigenlijk is het verbazend dat ik het twintig jaar met hem heb volgehouden. Ik denk dat het ook zo was, omdat ik wel degelijk al die tijd aan zijn grandioos liefdesspel verknocht was, daarvan genoot en dat ik daarom zo’n lange tijd in hem bleef opgaan.’

‘Maar André, waardoor voelde je zo het meest door Frans afgeremd?’

‘Weet je Joop, ik had een sluimerend talent. Ik wilde altijd al schrijver worden, maar ik kwam er gewoon niet aan toe. Met Frans moest ik naar theater en de sport bedrijven die hij voorstond. Hij wilde fietsen, dus ik moest dat ook. Ik voelde me soms een slaaf, die zijn meester op zijn wenken moest bedienen.’

‘André, het is nu alweer een poos dat je van Frans af bent. Wat heb je nu voor je zelf meer kunnen doen?’

‘Nou weet je Joop, ik heb doordat Frans en ik van elkaar af zijn, een zee van vrije tijd gekregen. Ik heb inmiddels vijf romans geschreven, die goed worden verkocht. Ik ga helemaal op in dat schrijven. Ik kan verder van alles en nog wat doen, dingen die ik vroeger nooit deed, zoals facebook, tv-films en andere programma’s bekijken, die ik zelf leuk vind. Voorheen deed ik de dingen die Frans voorstond.’

‘Maar beste André, voel je je nooit eenzaam?’

‘Nee, Joop. Trouwens ik heb wel platonische vrienden, maar dat is toch anders dan zo’n gebonden relatie zoals ik die met Frans had. Enne.. ja.. in deze tijd van los-vast relaties en onenightstands kun je toch ook heerlijk aan je trekken komen.’

‘Jullie hadden toch ook geadopteerde kinderen, André?’

‘Ja Joop. Die zijn inmiddels ook zelfstandig. Twee jongens waarmee ik een hele goede band heb. Zakelijk en financieel gaat het me ook goed. Ik ben een gelukkig mens, Joop. De manier van leven welke ik nu leid is zo bevrijdend…’

‘Maar mis je Frans helemaal niet meer?’

‘Eh, Joop, ik denk niet met gevoelens van afkeer aan Frans. Zijn liefde was lange tijd geweldig. Maar toen dat op was, bleef er tussen hem en mij niets meer over. Ik vind het wel fijn dat hij ook zijn weg in het leven heeft gevonden. Hij heeft trouwens weer een andere vriend.’

‘Dus Joop, ik blijf liever alleen. Ik kan nu zo heerlijk aan mijn eigen talent werken. Schrijven is mijn leven geworden.’Categorieën:Column, Joop van den Haak, Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: