Slovenië spreekt zich uit tegen homohuwelijk

Slovenië referendumDe Sloveense bevolking heeft zich in een referendum uitgesproken tegen het homohuwelijk. Volgens de eerste resultaten is 63,4 procent van de bevolking tegen een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht en tegen het adopteren van kinderen door homostellen. 36,6 procent stemde voor het homohuwelijk.

Hoewel de uitslag nog niet definitief is, is het aantal tegenstemmen zo groot dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de uitslag nog zal veranderen.

Controversieel

In maart nam het parlement een wet aan die het homohuwelijk mogelijk maakte. Conservatieve groeperingen, gesteund door de Katholieke Kerk, verzamelden de 40.000 handtekeningen die nodig zijn om een referendum te kunnen uitschrijven.

Slovenië wordt beschouwd als een van de meest liberale ex-communistische landen, maar homorechten blijven een controversieel onderwerp in het overwegend katholieke land. De reeds geregistreerde homohuwelijken blijven geldig.

Het is de tweede keer in drie jaar dat de Slovenen zich in een referendum uitspreken tegen homorechten. In 2012 was 55 procent tegen het geven van meer rechten aan paren van gelijk geslacht.

 

(Bron: NOS/ RTVSlo)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: