Radio 20 december: ‘Roze’ vluchtelingen in de knel

Asielzoekers hongerstaking 02In opvangcentra zitten ‘roze’ vluchtelingen te midden van homofobe landgenoten. Wie afwijkt van de heteronorm loopt het risico te worden gepest, bespuugd, bedreigd of zelfs te worden mishandeld.

Een groep van tien ‘roze’ vluchtelingen die worden opgevangen in Alphen aan den Rijn gingen in hongerstaking: ze eisten veilige opvang. Die is toegezegd na bemiddeling van LGBT Asylum Support en de Rotterdamse fractie van de PvdA.

Verantwoordelijk staatssecretaris Dijkhoff voelt niets voor aparte opvang van LHBT-vluchtelingen. Iedereen die hier opgevangen wordt, moet zich houden aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Maar daar hebben de ‘roze’ vluchtelingen die dagelijks worden geperst en bedreigd niets aan. Die hebben acuut een veilige opvangplek nodig.

In de Roze Golf vertellen asielzoekers wat hen overkomen is in opvangcentra. Verder Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support over de moeilijkheden die hij ondervindt bij de ondersteuning van ‘roze’ asielzoekers.

De uitzending is hier terug te luisteren.

 Categorieën:Info uit de radio-uitzending, Overijssel

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: