Drie jaar cel voor zes homo’s in Tunesië

TunesiëEen Tunesische rechtbank heeft zes studenten veroordeeld tot drie jaar cel omdat ze homo zijn. De rechter in de stad Kairouan koos voor de maximale straf voor de overtreding van het verbod op seks tussen mannen.

Het gerechtelijke oordeel wordt fel bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties in binnen- en buitenland. Amnesty International spreekt van ‘een diepgewortelde, door de staat ondersteunde discriminatie van homo’s’.

Buren

De zes werden begin deze maand opgepakt, nadat de politie de woning was binnengevallen waar ze op dat moment verbleven. Buren zouden de politie hebben gewaarschuwd.

In de cel moesten ze toestaan hoe agenten hen anaal onderzochten, zegt hun advocaat.

Nadat ze hun straf hebben uitgezeten, mogen ze nog vijf jaar lang geen voet zetten in Kairouan. De stad is een bedevaartplaats voor moslims.

Voorbeeldland

Na een vorig incident met de berechting van een homo, drong de toenmalige minister van Justitie van Tunesië aan op het schrappen van het wetsartikel dat homoseks strafbaar stelt. De bewindsman werd een maand later weggestuurd.

Tunesië wordt nogal eens aangehaald als voorbeeldland dat na de Arabische Lente een nieuwe democratie wist te realiseren.

Vrijlating

Vorige maand werd een 22-jarige student vrijgelaten, die was veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor het hebben van seks met een man. De veroordeling van de man leidde tot internationale protesten.

 

(Bron: NOS, afbeelding: Google Maps)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: