Hongerstaking LHBT vluchtelingen in Alphen beëindigd

Asielzoekers hongerstaking 02De tien vluchtelingen die vrijdag in Alphen aan den Rijn in hongerstaking gingen hebben na twee- en een halve dag hun actie beëindigd.

Met de actie wilden ze een veilige opvang afdwingen. De tien worden vanwege hun geaardheid stelselmatig gediscrimineerd en bedreigd. Een van hen is aangerand door een medevluchteling.

De gezondheid van de vluchtelingen ging snel achteruit door het weigeren van voedsel en door de stress, die de actie met zich meebracht. Een aantal van hen heeft ook een tijdje geweigerd te drinken.

Politiek

De Rotterdamse fractie van de PvdA probeert de groep in elk geval tijdelijk buiten de voormalige gevangenis in Alphen aan den Rijn op te vangen, zodat de vluchtelingen weer op adem kunnen komen. Vandaag wordt daarover gesproken in de Rotterdamse raad.

Zondag hebben de Tweede Kamerleden Sharon Gesthuizen (SP) en Attje Kuiken (PvdA) de groep bezocht. Gesthuizen heeft aangekondigd opheldering te willen van de verantwoordelijk staatssecretaris en Kuiken gaat over de kwestie Kamervragen stellen. Zij wil weten waarom vluchtelingen geadviseerd wordt geen aangifte te doen, zoals gebeurd is na de aanranding van één van de hongerstakers.

‘Bijzondere moed’

De hongerstakers zijn bijgestaan door LGBT Asylum Support. ‘Het getuigd van een opmerkelijke en bijzondere moed dat deze groep van tien LHBT’s het lef hebben gehad om openlijk in een homofobe omgeving als een AZC op te komen voor hun recht op vrijheid en veiligheid als homoseksuele, lesbische, transgender of biseksuele vluchteling. Immers: deze mensen zijn hun land niet ontvlucht om in een veilige omgeving als een Nederlandse AZC uiteindelijk nog meer gediscrimineerd te worden op hun seksuele geaardheid dan in hun eigen land. Daarmee worden situaties gecreëerd waarin deze kwetsbare vluchtelingen onnodig nog meer beschadigd en getraumatiseerd raken’, aldus LGBT Asylum Support in een verklaring.

Safe Houses

Volgens de organisatie heeft het COA geen medische zorg verleend en ook geen oplossing aangedragen voor de problemen binnen de opvang. Met de overplaatsing van de groep naar de vrouwenafdeling in de voormalige gevangenis waar de vluchtelingen worden opgevangen, heeft het COA alleen maar schijnveiligheid gecreëerd, stelt LGBT Asylum Support. ‘Zolang de daders van discriminatie nog steeds vrij en ongestraft rondlopen in AZC’s, het COA daar geen of te weinig verantwoordelijkheid in neemt en klachten niet afdoende serieus neemt, laat dit zien dat de noodzaak voor safe houses voor LHBT asielzoekers alleen maar groter wordt’, stelt de organisatie.

‘Sneller geïrriteerd’

Een woordvoerder van het COA wil niet ingaan op ‘individuele gevallen’ zoals in Alphen aan den Rijn. ‘Wij moeten de leefbaarheid garanderen in de opvang. Onze medewerkers daar zijn de ogen en oren. Bij ordeverstoring wordt de politie gebeld. En we zullen erop aandringen om aangifte te doen’, aldus de woordvoerder in de NRC. Om daaraan toe te voegen: ‘We vangen 58.000 personen op, dan raken mensen sneller geïrriteerd.’

 

(Bron: LGBT Asylum Support/Omroep West/NRC/Roze Golf, foto: LGBT Asylum Support)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: