Rotterdamse PvdA wil bedreigde asielzoekers Alphen helpen

Asielzoekers hongerstakingDe PvdA-fractie in Rotterdam wil tien vluchtelingen uit de noodopvang in Alphen aan den Rijn opvangen en hen zo een adempauze bieden. De groep bestaat uit homo’s, een transgender en een transseksueel die in de Alphense opvang worden getreiterd, bedreigd en mishandeld door andere asielzoekers.

De Rotterdamse PvdA kent deze groep zogenoemde LHBT-asielzoekers. De groep doet namelijk komende dinsdag mee aan een debat over dit onderwerp in Rotterdam.

Volgens Fatima Talbi, woordvoerder van de PvdA-fractie in Rotterdam, is vandaag een verzoek voor opvang ingediend bij het college van burgemeester en wethouders. Als de groep in Rotterdam komt, wil de PvdA dat er wordt gekeken naar een stabiele en definitieve oplossing.

De Tweede Kamerleden Attje Kuiken (PvdA) en Sharon Gesthuizen (SP) zijn zondag in de opvang in Alphen aan den Rijn geweest. ‘We moeten degenen die de bedreigingen uiten duidelijk maken dat Nederland een homovriendelijk land is en dat we hun gedrag niet accepteren en dat het gevolgen kan hebben voor hun eigen asielaanvraag,’ aldus SP-er Gesthuizen tegen Omroep West. Gesthuizen wil opheldering van de verantwoordelijk staatsscretaris.

Voormalige gevangenis

Het COA heeft de groep van tien in Alpen aan den Rijn binnen de voormalige gevangenis waar ze verblijven, inmiddels overgeplaatst naar een afdeling voor alleenstaande vrouwen, maar daarmee kwam er geen eind aan de bedreigende situatie voor de groep. Daarop gingen de tien donderdagmiddag in hongerstaking. Aanvankelijk weigerden ze ook te drinken, maar zijn daar zaterdag weer mee begonnen.

Dat meldt de organisatie LGTB Asylum Support, die de berichten over deze groep naar buiten heeft gebracht. Het COA ontkent dat de hele groep in hongerstaking is gegaan uit protest tegen de situatie, zoals LGTB Asylum Support eerder meldde.

Omdat het kabinetsbeleid is, dat bedreigde groepen niet apart worden geplaatst, zal het COA niet zomaar aparte opvanglocaties voor de groep LHBT-asielzoekers creëren. Als er sprake is van bedreigingen, spugen of discriminatie wordt met zowel de daders als slachtoffers het gesprek aangegaan. Als er strafbare feiten zijn gepleegd, wordt aangifte gedaan.

De gemeente Amsterdam heeft wel drie speciale opvanglocaties, maar doet dat op eigen verantwoordelijkheid.

‘Ze roepen dat ik dood moet’

Maazen (28) en Mohamed (20) komen allebei uit Syrië en worden opgevangen Alphen aan den Rijn. Ze werden in eerste instantie ondergebracht op de mannenafdeling. Maazen is transgender en voelde zich daar niet veilig. ‘Ik werd uitgescholden en bedreigd,’ vertelt ze aan Omroep West. Mohamed werd net buiten de poort door een medebewoner van het azc aangerand, kort nadat was uitgelekt dat hij homoseksueel is. ‘Het was donker. Hij viel me aan en probeerde me te verkrachten.’

Alle transgenders en homo’s in het azc zijn inmiddels overgeplaatst naar de vrouwenafdeling, maar ook daar zijn ze niet veilig. ‘De meeste mannen en ook de vrouwen kijken me vuil aan bij het eten halen,’ vertelt Maazen, ‘ze roepen dat ik dood moet en dat ze me willen uitleveren aan IS zodat die me kunnen vermoorden.’ Mohamed krijgt tranen in z’n ogen als hij zegt: ‘ze schelden me uit voor flikker en roepen dat ik van een hoog gebouw gegooid moet worden.’

‘Jullie minister-president zegt dat nieuwkomers zich moeten aanpassen aan de Nederlandse normen en waarden,’ zegt Mohamed, ‘maar deze mensen zitten met hun hoofd nog in hun oude cultuur. Die veranderen niet zomaar. Wij zullen makkelijker opgaan in de Nederlandse samenleving dan zij,’ zo verwijst Mohamed naar de mannen die hem lastig vallen.

 

(Bron: NOS, Omroep West, foto: LGBT Asylum Support)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , , ,

%d bloggers liken dit: