SP-Tweede Kamerlid wil opheldering over toestand asielzoekers in Alphen

Alphen aan den Rijn de hongerstakersSP Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen wil opheldering van staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie over de tien lhbt-vluchtelingen in Alphen aan den Rijn.

De tien worden stelselmatig uitgescholden, bedreigd en mishandeld door mede-vluchtelingen. Ook zou een van de vluchtelingen zijn aangerand. LGBT Asylum Support die zich het lot van de ‘roze’ vluchtelingen heeft aangetrokken, zegt dat er in één geval sprake is geweest van aanranding en dat het COA zou hebben geadviseerd geen aangifte te doen.

Voor Gesthuizen aanleiding om Dijkhoff over deze kwestie te bevragen. ‘Ik heb nog geen terugkoppeling van het COA gehad over deze zaak,’ zegt Gesthuizen tegen Omroep West. ‘Maar het heeft er alle schijn van dat dit een heel ernstige zaak is. De rotzakken die dit doen moeten scherp in de gaten worden gehouden.’

De lhbt-vluchtelingen willen met hun actie een veilige opvangplek afdwingen. De tien, van wie acht homoseksueel en twee transgender, uit Syrië, Egypte en Irak zijn vier weken in Nederland.

Na de eerste klachten werden de tien vluchtelingen overgebracht naar de vrouwenvleugel van de voormalige gevangenis in Alphen aan den Rijn, maar de situatie werd er niet beter op. De vluchtelingen besloten daarom donderdag te stoppen met eten en drinken.

 

(Bron: Omroep West/Roze Golf, foto: LGBT Asylum Support)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , , ,

%d bloggers liken dit: