Ruim 600 scholen in Nederland doen mee aan Paarse Vrijdag

Paarse Vrijdag OosterhoutDit jaar doen ruim 600 scholen mee aan Paarse Vrijdag. Dat meldt het Gay Straight Alliance Netwerk (GSA), onderdeel van het COC, dat de dag organiseert.

Er zijn relatief veel mbo-leerlingen onder de 200 duizend deelnemende leerlingen en dat vindt het COC belangrijk omdat juist op het mbo de acceptatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders achterblijft. De homobelangenorganisatie roept minister Bussemaker van Onderwijs op om voorlichting over LHBT’s in het mbo verplicht te stellen.

In het primair- en voortgezet onderwijs werd voorlichting, op aandringen van het COC, in 2012 verplicht.

Op Paarse Vrijdag worden scholieren en docenten gevraagd iets paars aan te trekken uit solidariteit met iedereen die niet hetero is.

Agenda

Eén van de deelnemende scholen is het Mgr. Frenckencollege in Oosterhout,. Daar is onder meer een speciale fotoshoot.

Het Frenckencollege heeft paars als clubkleuren in de huisstijl van de school, dus de stoelen en de deuren in het gebouw zijn paars. Maar de speciale scholierengroep die paarse vrijdag organiseert heeft de school ook nog versierd met paarse ballonnen en vlaggetjes. Verder hangen er posters van de Gay Straigh Alliance.

Volgens vele leerlingen is het op het Frencken geen probleem om uit de kast te komen. ‘Wij accepteren iedereen zoals ie is, zegt een meisje in een roze trui, ‘hier wordt helemaal niet gepest richting homoseksuelen. Wij zijn echt een brave school.’ Initiatiefnemer Roland Franken, roostermaker op de school en openlijk homoseksueel denkt daar anders over. ‘Het gebeurt ook hier op school nog te vaak dat ik jongens homo hoor roepen, als scheldwoord. Dat moet stoppen.’ Franken geeft samen met de leerlingen van de GSA-groep voorlichting in de klas. Er worden debatten georganiseerd en leerlingen mogen vragen aan ze stellen. ‘En dat werkt. Net als zo’n Paarse vrijdag als vandaag. Je zet het onderwerp weer even op de agenda.’

‘Niemand moet zich er voor schamen!’

Paarse Vrijdag ZwolleIn Zwolle kwam ongeveer 1 op de 10 leerlingen van de Van der Capellen Scholengemeenschap met een paars kledingstuk aan op school. ‘Ik ben tevreden over de opkomst’, zegt initiatiefneemster Aïsha. ‘Iedereen moet er voor uit kunnen en durven komen als je homo, lesbienne of transgender bent en niet in de kast blijven zitten. En niemand moet zich er voor schamen!’, zegt ze.

De schoolleiding ondersteunde de oproep van Aïsha, aldus locatiedirecteur Kaptein. ‘Ook docenten hebben paarse kleding aangetrokken. Als school schenken we al veel aandacht aan deze onderwerpen, maar kennelijk is het nog niet voldoende. Dit is een geweldig initiatief wat meteen ook wordt overgenomen.’

Spirit Day

Paarse Vrijdag is overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar de dag ‘Spirit Day’ wordt genoemd. Daar werd de dag in het leven geroepen in oktober 2010 door de studente Brittany McMillan in reactie op een aantal zelfdodingen door homoseksuele, biseksuele en transgender jongeren. De kleur paars in de regenboog staat voor spirit.

In Nederland wordt Paarse Vrijdag dit jaar voor de zesde keer gehouden, op initiatief van leerlingen zelf, aangesloten bij GSA.

 

(Bron: COC/Omroep Brabant/RTV Oost/Roze Golf, foto boven: Mgr. Frenckencollege/Omroep Brabant, foto onder: Van der Capellen Scholengemeenschap, RTV Oost, Remco van ’t Zelfde)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: