Oudere homo’s en hetero’s zijn even gelukkig

Onderzoek SCPSeksuele geaardheid maakt weinig verschil voor het geluk van 55-plussers. Homoseksuele en biseksuele 55-plussers zijn even gezond als heteroseksuelen, hun sociale contacten zijn even goed en ze zijn even tevreden met hun leven.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft dat vastgesteld. Eerdere onderzoeken gaven een negatiever beeld over geluk bij homoseksuelen en biseksuelen.

Homo- en biseksuele 55-plussers hebben meer overeenkomsten dan verschillen met heteroseksuele leeftijdsgenoten, zegt het SCP. Wel zijn ze vaker arbeidsongeschikt: 12 procent tegenover 5 procent. Onduidelijk is waardoor dat komt.

Zelfmoord

Verder zijn er meer homo’s en bi’s boven de 55 die aan zelfmoord denken. Dat zou te maken kunnen hebben met eerdere ervaringen met discriminatie en uitsluiting, denkt het SCP.

Gemiddeld gezien beoordelen homoseksuele 55-plussers hun huidige leven positiever dan heteroseksuelen. Ze denken dat ze een moeilijker leven hebben gehad, maar zijn nu naar eigen zeggen beter in staat met problemen om te gaan.

Kast

31 procent van de oudere homo- en biseksuelen is niet uit de kast gekomen. 12 procent heeft het afgelopen jaar een negatieve reactie gehad op hun geaardheid.

Voor het rapport zijn 375 lesbische, homoseksuele en biseksuele 55-plussers ondervraagd, net als 361 heteroseksuele leeftijdsgenoten. Het is geschreven op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

 

(Bron: NOS, afbeelding: SCP)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

<span>%d</span> bloggers liken dit: