Movisie: emancipatie LHBT’ers nog niet voltooid

MovisieKenniscentrum Movisie heeft de Dag van de Mensenrechten aangegrepen om de stand van zaken over de emancipatie van lesbische vrouwen, homo mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) in Nederland op een rij te zetten.

‘Rechten van lesbische vrouwen, homo mannen, bi’s en transgenders zijn mensenrechten. We lopen als Nederland voorop maar dat betekent niet dat we achterover kunnen gaan leunen,’ aldus Yvonne van Mierlo, Raad van Bestuur Movisie.

In de factsheet ‘Feiten en Cijfers’ is informatie te vinden over het aantal LHBT’s, de acceptatie, geweldservaringen, het ‘uit de kast zijn’ en de gezondheid van LHBT’s. Vooral het geweld en de negatieve reacties vindt het kenniscentrum schokkend dat speciaal vandaag met deze handreiking naar buiten komt. ’Als je de balans opmaakt, valt op dat de acceptatie van LHBT’s niet zo ver is als vaak gedacht wordt. Met pesten en geweld krijgen zowel volwassene LHBT’s als jongeren regelmatig te maken,’ aldus auteur Hanneke Felten.

Pesten en gezondheid

Zo heeft het CBS onderzocht dat homoseksuelen vaker slachtoffer zijn van geweldsmisdrijven en dat van de transgenders 4 op de 10, in een jaar, negatieve reacties kreeg in de openbare ruimte. Die negatieve reacties gaan samen met een slechtere welzijn- en gezondheid voor LHBT’s, volgens verschillende studies. Onder meer de Universiteit Amsterdam toonde aan dat jongeren die negatieve reacties krijgen van andere jongeren, vanwege het LHBT-zijn, een verminderde psychische gezondheid en meer middelengebruik vertonen.

Aandacht in beleid

Movisie pleit er voor dat in beleid en uitvoering, expliciet rekening wordt gehouden met seksuele en gender diversiteit. ’Het praten over seksuele voorkeur en genderidentiteit is niet vanzelfsprekend, zoals blijkt uit onderzoek van onszelf en het NJI. Professionals willen het homo-of biseksueel, en ook het transgender-zijn, niet bijzonder maken, ze willen er graag normaal over doen. Maar de situatie van LHBT’s is anders en nog steeds bijzonder. Dat vraagt om specifieke aandacht,’ aldus Felten. Naast beleidsmakers kunnen ook docenten in het beroepsonderwijs de factsheet gebruiken om hun studenten te scholen ten aanzien van LHBT. Ambtenaren kunnen er mee aan de slag om hun LHBT-beleid te onderbouwen of op basis daarvan nieuw beleid ontwikkelen.

 

(Bron: Movisie, afbeelding: factsheet)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: