COC en CIDI roepen OM op om in hoger beroep te gaan in zaak Ismo

IsmoHet COC en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) roepen het Openbaar Ministerie (OM) op om hoger beroep in te stellen tegen de vrijspraak van rapper Ismo.

In het nummer ‘Eenmans’ rapt Ismael Houllich alias Ismo ‘flikkers geef ik geen hand’ en ‘Ik haat die fucking Joden nog veel meer dan de Nazi’s’.

De rechtbank in Breda oordeelde dinsdag dat uit de tekst niet duidelijk wordt dat ‘flikkers geef ik geen hand’ over homo’s gaat en is de tekst niet beledigend.

Volgens de rechtbank is de tekst over joden ‘op zichzelf wel beledigend van aard’, maar valt dat onder het recht op vrijheid van meningsuiting omdat hij werd gedaan in het kader van de ‘artistieke expressie’. Onnodig grievend vindt de rechtbank de tekst niet. De rapper is naar het oordeel van de rechtbank boos, doet de uitlating maar één keer in het lied, en overdrijven hoort bij rappen.

Verontrustend

CIDI en COC noemen het vonnis ‘verontrustend’: ‘het lijkt een vrijbrief voor discriminerende uitspraken als die maar in een rap worden gedaan.’ ‘Boos zijn’ mag volgens de organisaties geen excuus zijn voor het kwetsen van Joden en homo’s.

Volgens de organisaties laten de vele maatschappelijke reacties zien dat de tekst van de rap wel degelijk ‘onnodig grievend’ is: ‘er is geen redelijk doel gediend met deze beledigingen, die de stemming tegen Joden en homo’s verder vergiftigen.’

 

(Bron: COC, foto: screenshot video ‘Eenmans’)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , , ,

%d bloggers liken dit: