Cel geëist voor mishandeling op homo-ontmoetingsplaats

bosbergNa dertien jaar eist het Openbaar Ministerie alsnog gevangenisstraf tegen twee mannen wegens een zware mishandeling op een homo-ontmoetingsplaats. Het slachtoffer kwam daarbij om het leven.

In 2002 werd het lichaam van de 53-jarige Les Strijder gevonden op parkeerplaats De Bosberg langs de A27 bij Hilversum. Op de parkeerplaats, die al jaren is gesloten, werden in die tijd regelmatig homo’s aangevallen.

Of de twee verdachten, broers uit ’t Harde en Warnsveld, het ook specifiek gemunt hadden op homoseksuelen is niet duidelijk. Wel staat volgens het Openbaar Ministerie vast dat zij Strijder na een avondje stappen uitscholden en in elkaar sloegen op De Bosberg. Strijder overleed diezelfde nacht aan een hartaanval. Het OM is ervan overtuigd dat zijn dood het gevolg is van stress door de mishandeling.

Cold Case    

Vandaag eiste het OM voor de rechtbank in Lelystad een jaar gevangenisstraf tegen de broers. Tegen drie andere verdachten, die er ook bij waren, is niet genoeg bewijs. Een van hen kan ook niet meer vervolgd worden, omdat hij destijds minderjarig was.

Dat de zaak na dertien jaar nog voor de rechter is gekomen, is bijzonder. Een Cold Case Team van de politie wist de verdachten dit jaar op te sporen. Lange tijd was onduidelijk wat er precies met Les Strijder is gebeurd. Er waren tekenen van een misdrijf, maar omdat Strijder aan hartproblemen was overleden, sloot de politie het onderzoek. Toen ruim tien jaar later toch nog een tip binnenkwam over de broers, werd de zaak heropend. Aandacht in verschillende opsporingsprogramma’s op televisie leverde de namen van de vijf verdachten op.

De mannen geven toe dat ze betrokken waren bij het geweld op de homo-ontmoetingsplaats, maar zeggen niet meer te weten wie welke rol speelde. Tijdens de mishandeling waren ze onder invloed van drank en drugs. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

(Bron: NOS, foto: politie)

 Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: