Column: Slapen we liever naakt?

column joop van den haakJoop van den Haak bespreekt elke twee weken weer een ander facet van het rijke roze leven, of een dagelijks dilemma. Dit keer: Slapen we liever naakt?

Ik zelf slaap sinds mensenheugenis naakt, wel bedekt door laken en deken(s). Ik voel me daar prettig en bevrijd bij. Ik heb weleens geprobeerd me in pyjama te hullen, maar na een uur sliep ik nog niet, dan maar weer naakt. Overigens er zijn mensen die alleen maar in pyjama of ondergoed kunnen slapen. Laten we slapen zoals ons dat het beste lijkt.

Ik weet niet of er meer homo’s dan hetero’s zijn die naakt slapen? Wel weet ik toen ik nog jong was en ik zo nu en dan wel ’s schreef op contactadvertenties van weekblad Vrij Nederland dat in acht van de tien reacties aldoor door gays werd gezegd: ‘Ik slaap graag naakt en loop ook graag naakt door het huis.’ Ach ja, we zijn naakt geboren en ik kan daardoor goed aanvoelen dat velen van ons die status in hun latere leven zoveel mogelijk willen aanhouden of voortzetten.

Ik heb over het onderwerp slapen eens gekeken wat er al zoal op Google werd gezegd. De namen van de personen die ik hier noem zijn gefingeerd.

Jack, een gay, vindt naakt slapen niet prettig, want zo zegt hij: ‘Ik word daar onrustig van en word afgeleid door behoefte aan seks.’

Rita zegt: ‘Alleen als ik ergens logeer, doe ik dat in pyjama. En als ik met vakantie ga en ik moet de hotelkamer delen met een seksegenote dan doe ik ook liever een pyjama aan. Maar als er tijdens mijn verblijf genegenheid ontstaat tussen de kamergenote en mij zou de situatie weleens kunnen gaan veranderen, in die zin dat we beide besluiten naakt te gaan.’

Ruwe bonk Gijs: ‘Nee, alsjeblieft geen ondergoed of pyjama aan mijn lijf, want dat draait altijd om mijn kloten heen en dat mot ik niet hebben.’

Lieve Henny zei: ‘Nee, ik wil wel liever met behaatje en slipje aan slapen.’

Afgaande op het voorgaande kun je dus niet zeggen: we slapen allemaal naakt of juist niet. Ik vind ook iedereen moet daar vrij in zijn. Veronderstel dat we verplicht zouden zijn om naakt te slapen, dat kan toch ook niet.

Even iets tussendoor. Toen ik in vroegere jaren de naaktstranden bezocht, bemerkte ik dat ik niet de enige was, want hetero’s en homo’s bevolkten graag de nudisten stranden. Wel vond ik altijd als ik deze blootstranden bezocht dat die schoner waren dan de textiel stranden. Waarschijnlijk is de naakte natuurmens zich meer bewust van orde en netheid op al die plaatsen waarop hij wil vertoeven.

Wat is nu het verband met de voorgaande alinea met betrekking tot: ‘Slapen we liever naakt?’ Ik denk dat hij of zij die bij voorkeur naakt wil slapen, dichter bij de natuur staat. Immers van oorsprong zijn we naakt, anders gezegd: we zijn naakt geboren. Kleding is er eigenlijk alleen maar voor het gemak, sier en het bestrijden van koude. Veiligheid kan ook een reden zijn om je vooral toch te kleden.

Vrienden, hoe je ook slaapt, ik wens je van harte een dagelijkse goede en gezonde nachtrust. Kijk vooral, vooraf aan het slapen gaan, lief naar Klaas Vaak, want dan strooit hij telkens weer slaapzand in je ogen. En zeker weten het maakt hem niet uit of je nu gekleed of naakt slaapt.

Beste lezer, hoe slaap jij eigenlijk? Als je op deze vraag zou willen reageren. Ik ben onder mijn eigen naam aanwezig op Facebook. Ook is het mogelijk de redactie van Roze Golf te contacteren. Zij zullen je reactie aan mij doormailen.

 Categorieën:Column, Joop van den Haak

Tags: ,

%d bloggers liken dit: