Amsterdam biedt homoseksuele vluchtelingen aparte opvang

IMG-20150801-WA0001Homoseksuele vluchtelingen worden sinds september tijdelijk apart opgevangen in Amsterdam na verschillende bedreigingen en incidenten. Dat meldt Het Parool.

Aanleiding voor de aparte opvang zijn de ‘talrijke incidenten’ in de opvangcentra. Slachtoffers durven daardoor vaak hun kamer niet meer uit.

Amsterdam onderzoekt hoe de veilige opvang van homoseksuele vluchtelingen structureel geregeld kan worden. Dat is tegen het beleid van staatssecretaris Klaas Dijkhoff van asielzaken. Hij vindt aparte opvang niet nodig en niet wenselijk.

In oktober ontstond onrust onder homoseksuele vluchtelingen in de noodopvang op de Haaksberweg in Amsterdam Zuidoost na incidenten. ‘Wij konden het gevoel van veiligheid niet garanderen’, zegt Harry Doef, directeur Zorg van het Leger des Heils Amsterdam vrijdag in Het Parool.

Het Leger des Heils heeft vervolgens met corporatie Rochdale een woning geregeld waarin nu vijf homovluchtelingen in veiligheid zijn gebracht. Zij zijn niet de enige vluchtelingen die apart worden opgevangen. De krant meldt aparte opvang van nog eens zes homoseksuele vluchtelingen.

‘LHBT’ers zijn extra kwetsbaar, ik vind het belangrijk dat zij in een veilige omgeving tot rust kunnen komen en de zorg krijgen die ze nodig hebben’, zegt Simone Kukenheim, wethouder diversiteit in Het Parool.

Amsterdam wil behalve werken aan veilige opvang ook aan vluchtelingen in de noodopvang duidelijk maken dat homoseksualiteit in Nederland volledig is geaccepteerd. Verder worden in de noodopvang vertrouwenspersonen aangesteld voor homoseksuele vluchtelingen.

Met een veilige opvang steekt Amsterdam de nek uit, geen enkele andere gemeente doet dat.

Om veilige opvang in het hele land voor elkaar te krijgen zijn drie homo-organisaties een online petitie gestart om de staatssecretaris op andere gedachten te brengen.

(Bron: Het Parool, foto: Westerkerk Amsterdam met regenboogvlag – Wim Eeftink)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: