Nieuwe wet in Rusland omzeilt internationaal recht

Europees Hof 2In Rusland wordt gewerkt aan een wet die het mogelijk maakt om uitspraken van internationale gerechtshoven te negeren.

Als het voorstel kracht van wet krijgt, kan Moskou uitspraken van bijvoorbeeld het Europees Hof voor de Rechten van de Mens naast zich neerleggen.

De uitspraken van internationale gerechtshoven zijn voor Russische politici een bron van ergernis, om dat die dikwijls ingaan tegen de nationale wetgeving.

Het Europees Hof oordeelde al enkele keren dat een verbod op het houden van een gay pride in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. Ook de in 2013 aangenomen ‘anti-homowet’ werd door het Europees Hof veroordeeld.

De nieuwe wet maakt voor tegenstanders van Poetin de gang naar bijvoorbeeld het Europees Hof overbodig.

Het wetsvoorstel is in de eerste ronde met slechts drie tegenstemmen aangenomen. Over de wet moet nog twee keer worden gestemd en dan door president Poetin ondertekend worden.

Oppositie parlementariër Dmitry Gudkov was één van de drie parlementsleden die tegen het wetsvoorstel heeft gestemd. Hij waarschuwt dat de wet het voor Moskou mogelijk maakt om selectief het internationaal recht toe te passen.

‘In Europa zijn ze bezig om te kijken wat de beste manier is om te voldoen aan het internationaal recht en hier kijken we hoe we dat recht het best kunnen omzeilen’, aldus Gudkov.

 

(Bron: Gaysite/AFP/Global Post, foto: Europees Hof in Straatsburg)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: