Minister: doe aangifte tegen de rector van de Islamitische Universiteit

minister jet bussemakerMinister Bussemaker roept mensen op aangifte te doen tegen de rector van de Islamitische Universiteit in Rotterdam. Die zegt in het openbaar geregeld hatelijke dingen over homoseksuelen, Koerden en Joden.

Ook bestempelde hij de Turkse oppositiepartij HDP als ‘een partij van homo’s en Armeniërs’. Eerder moesten de alevieten het al ontgelden. Volgens de rector mogen moslims niets eten dat door een aleviet is bereid. Het alevitisme is een stroming binnen de islam

De bewindsvrouw vindt dat de uitlatingen van rector Akgündüz strijdig zijn met de Nederlandse waarden en normen.

Bussemaker zei in het vragenuur in de Tweede Kamer dat ze het liefst zelf aangifte tegen de rector zou doen, maar dat dat om juridische redenen niet kan. Ze is zelf niet benadeeld door de uitspraken. Ook kan ze de accreditatie van de school niet intrekken, omdat niets mis is met de kwaliteit van het onderwijs.

De VVD had de minister vragen gesteld naar aanleiding van een tweet van de rector. Zondag twitterde hij over de Koerdische mensenrechtenadvocaat Tahir Elçi, die kort daarvoor bij een aanslag om het leven was gekomen. De tekst was op verschillende manieren uit te leggen, maar veel Koerden zagen het als een provocatie. De tweet werd overigens na enige tijd verwijderd.

Bussemaker heeft de rector en het bestuur van de universiteit er al meerdere keren op aangesproken, maar zonder veel resultaat. Ze werkt nu aan een wet waarmee ze kan ingrijpen, ook bij instellingen die niet door de overheid worden gefinancierd.

De minister hoopt de wet nog voor het eind van het jaar in te dienen. Een grote Kamermeerderheid wil dat de wet er zo snel mogelijk komt. Regeringspartij VVD vindt dat het allemaal veel te lang duurt.

 

(Bron: NOS, RTV Rijnmond)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: