Premier Cameron wil homoseksualiteit decriminaliseren

David CameronPremier David Cameron van Groot-Brittannië pleit er voor om homoseksualiteit uit het wetboek van strafrecht te halen. Dat doet hij dit weekeinde tijdens de Commonwealth Heads of Government Meeting (CHOGM) in Malta, waar alle landen aangesloten bij het Gemenebest aanwezig zijn.

De bijeenkomst is vrijdag geopend door koningin Elizabeth van Groot-Brittannië.

In 40 van de 53 landen van het Gemenebest is homoseksualiteit strafbaar. In veel landen staat een lange celstraf op het hebben van ‘onnatuurlijke seks’, in Brunei wordt mogelijk de doodstraf ingevoerd voor het hebben van homoseks.

De Britse premier baseert zijn pleidooi op een rapport opgesteld door de Human Dignity Trust, dat stelt dat het strafbaar stellen van homoseksualiteit leidt tot moord, aanranding en ‘correctieve’ verkrachting en zelfmoord. Ook werkt het corruptie, afpersing, mishandeling en misbruik door overheidsdienaren in de hand. Het maakt homoseksuelen tot tweederangs burgers.

Verder wijst het rapport er op dat de strafbaarstelling van homoseksualiteit het onmogelijk maakt om Hiv en Aids onder controle te krijgen en het economische groei in de weg staat.

Tot nu toe is het Gemenebest niet in staat geweest om de houding van de lidstaten als het gaat om homorechten te beïnvloeden. Groot-Brittannië is weliswaar een invloedrijk lid van het Gemenebest, maar kan andere landen niet zijn wil opleggen. Het Gemenebest bestaat voornamelijk uit landen die ooit een kolonie waren van Groot-Brittannië. In veel van die landen is homoseksualiteit onbespreekbaar.

 

(Bron: BBC/Gay Star News, Human Dignity Trust, Foto: David Cameron, officiële persfoto)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , , ,

%d bloggers liken dit: