Eis: 16 jaar cel voor drogeren en bestelen homo’s

Dossier GLDDe 43-jarige man die wordt verdacht van het drogeren van drie homo’s om hun pinpas te bemachtigen, moet zestien jaar cel krijgen. Dat eist het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem.

Volgens het OM is een van de slachtoffers, een 53-jarige man uit Apeldoorn door de toegediende drug om het leven gekomen.

Tegen zijn medeverdachte eist het OM vier jaar en zes maanden onvoorwaardelijke celstraf. Hij wordt verdacht van het pinnen met gestolen passen en het bezit van 50.000 xtc-pillen. Hij zou niet geweten hebben van het drogeren van de mannen.

Daterapedrug

Hoofdverdachte Richard B. zou via datingsites voor homoseksuelen afspraakjes hebben gemaakt met de slachtoffers. In totaal zou hij dertien mannen hebben bestolen. Hij zou drie mannen hebben gedrogeerd met scopolamine, een middel dat in Zuid-Amerika wordt gebruikt als lustopwekkende daterapedrug.

Volgens het Openbaar Ministerie diende B. het slachtoffer vijfmaal de aanbevolen hoeveelheid scopolamine toe. Dat zou tot verminderd bewustzijn en verminderde reflex hebben geleid. De man uit Apeldoorn zou zijn gestikt toen hij met zijn gezicht op een kussen lag. Het gebruik van scopolamine zou de reflex onderdrukken dat er bij gezonde mensen voor zorgt dat je gaat verliggen bij verminderde ademhaling.

Recidive

De mannen kopieerden de gestolen pinpassen en gebruikten kleine camera’s om de pincodes te bemachtigen. In totaal werden tienduizenden euro’s gepind met de gestolen of gekopieerde passen. Ook werden camera’s, telefoons, tablets en computers gestolen.

Uit psychologisch onderzoek bij Richard B. zou blijken dat het risico op recidive groot is, al zou de kans klein zijn dat hij opnieuw letsel toe zou brengen. Hij zou narcistische trekken hebben en is enkele malen eerder veroordeeld voor diefstal en vermogensdelicten.

De verdachte verklaarde in de rechtbank dat hij aan zijn gedrag wil werken. ‘Ik heb een jong kind en heb nu enkele malen voor de rechter gestaan. Dat doet iets met je.’

‘De slachtoffers zijn eenzame, kwetsbare mannen die zich na affectie gedurfd kwetsbaar opstellen’, stelt de Officier van Justitie. ‘Ze begeven zich op het enge internet. Ze zoeken daar een maatje, maar komen daar een wolf tegen in schaapskleren. De verdachte heeft een dodelijk slachtoffer gemaakt. Hij heeft groot leed berokkend, daar zijn de nabestaanden nog niet overheen.’

Impact

Volgens het Openbaar Ministerie hebben het drogeren en de diefstallen grote impact op het leven van de dertien slachtoffers: ‘Wat doet je volgende date als je even naar het toilet bent? Gooit hij dan iets over je eten?’

Hoofdverdachte Richard B. heeft een aantal van de diefstallen bekend, maar hij ontkent het dodelijk slachtoffer te hebben gedrogeerd. Het OM acht echter het drogeren en alle diefstallen bewezen.

De advocaat van medeverdachte Andrew van V. vroeg vrijspraak voor een groot deel van de diefstallen wegens onvoldoende bewijs.

Veel slachtoffers woonden de zitting bij. Ze zijn blij dat verdachten nog steeds vastzitten. ‘Anders hadden ze meer slachtoffers gemaakt.’

Misdaadprogramma Dossier GLD maakte eerder een reportage en reconstructie over de zaak. Daarin vertellen twee slachtoffers over de grote impact die de zaak op hun leven heeft.

 

(Bron: Omroep Gelderland, foto: screenshot Dossier GLD)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: