Dijkhoff: Geen aparte opvang voor LHBT-vluchtelingen

Klaas Dijkhoff foto VVD 2Er komt geen aparte opvang voor LHBT-vluchtelingen. Dat antwoordt staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie op antwoord van vragen van de Tweede Kamerleden Kuiken en Yücel (beiden van de PvdA) over de veiligheid van Lesbische, Homoseksuele, Biseksuele en Transgender (LHBT) asielzoekers in opvanglocaties.

De staatssecretaris is van mening dat aparte opvang stigmatiserend werkt en een dergelijke locatie zou ‘juist voorwerp van bedreigingen kunnen worden.’

Volgens de staatssecretaris was het aantal incidenten in de opvang voor de hoge instroom van vluchtelingen ‘zeer gering’. Bovendien zijn COA medewerkers volgens Dijkhoff getraind ‘om signalen dat er sprake is van een onveilige situatie te herkennen en om hierover in gesprek te gaan’.

Hij verwijst naar het convenant dat het COA en het COC vorig jaar sloten, waarin is opgenomen dat het voor het gevoel van veiligheid van essentieel belang is dat bewoners met een vertrouwenspersoon kunnen praten over hun situatie en over hun angst. Het convenant vermeldt tevens dat bij het COA de medewerkers deze rol van vertrouwenspersoon hebben. Dijkhoff ziet derhalve geen meerwaarde in een afzonderlijke vertrouwenspersoon.

Het was juist het COC dat had gevraagd om aparte opvang voor LHBT-vluchtelingen. In een brandbrief aan de staatssecretaris liet het COC weten in twee weken tijd door tien LHBT-asielzoekers te zijn benaderd, die melden dat ze zich onveilig voelden, met name in de noodopvang. Ze werden uitgescholden, gepest en bedreigd vanwege hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit. De meldingen kwamen uit acht verschillende opvanglocaties.

Ook Secret Garden signaleerde onveiligheid in de opvang.

In Groningen is de stichting LGBT Asylum Support opgericht door Sandro Kortekaas, die zich eerder met succes inzette voor uitgeprocedeerde homoseksuele asielzoekers uit Rusland. Met zijn stichting wil hij vluchtelingen helpen die in de opvang zich niet veilig voelen vanwege hun geaardheid.

 

(Bron: Brief staatssecretaris Dijkhoff, Roze Golf; foto: Rijksoverheid)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: