Nieuwe stichting wil homoseksuele asielzoekers helpen

LGBT Asylum SupportIn Groningen is LGTB Asylum Support in het leven geroepen om homoseksuele vluchtelingen in Nederland te helpen. De stichting in oprichting is een initiatief van Sandro Kortekaas die eerder de petitie ‘Enkeltje Rusland? No way!’ startte om te voorkomen dat uitgeprocedeerde homoseksuele Russische asielzoekers zouden worden teruggestuurd.

Zijn actie leidde tot een herziening van het beleid.

Volgens Kortekaas ondervinden veel van de vluchtelingen, die vanwege hun seksuele geaardheid hun land zijn ontvlucht, problemen in Nederland. In de opvang worden ze vaak confronteert met homofobe landgenoten en krijgen ze te maken met intimidatie, discriminatie en soms geweld. De stichting in oprichting wil zich inzetten voor de rechten van deze asielzoekers, ze uit hun isolement halen en ze begeleiden in de asielprocedure.

Kortekaas heeft onder meer contact met twee vluchtelingen uit Irak en twee uit Syrië, die met z’n vieren in een opvangcentrum verblijven in een ruimte van twee en een halve meter bij twee en een halve meter zonder ramen. ‘Een soort bezemkast. Ze durven er niet uit vanwege de overige bewoners van het asielzoekerscentrum. Dat is echt schrijnend.’

De stichting in oprichting is opzoek naar vrijwilligers, die willen helpen en op zoek naar geld om het werk mogelijk te maken.

In de Roze Golf van zondag 22 november een gesprek met Sandro Kortekaas.

(Bron: Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: