Verloor Jerry zijn zoon?

column joop van den haakJoop van den Haak bespreekt elke twee weken weer een ander facet van het rijke roze leven, of een dagelijks dilemma. Dit keer: Verloor Jerry zijn zoon?

Een homo heeft vaak naast zijn homovrienden ook heterovrienden. Jerry is een van mijn heterovrienden, die ik al heel lang ken. We hebben samen leed en vreugd gedeeld. Jerry vertelde mij enige tijd geleden zijn levensverhaal.

‘Joop, mijn ex-vrouw en ik hadden maar één zoon. Renate, zoals je weet, verliet mij jaren geleden. Ze is met de Noorderzon vertrokken. Zij liet mij en Mathijs, mijn zoon, achter. Mijn band met Mathijs was lange tijd fantastisch.’

‘Mathijs is toch homo, Jerry?’

‘Ja, Joop. Mathijs was 22 jaar toen ook hij mij verliet. Oh, het was zo’n sprankelende jongen. Hij had heel veel vrienden, hetero en homo. Je weet, Joop, wij, Mathijs en ik, woonden in een fijn huis met een grote tuin en een schuur, die was ingericht als een soort van ontspanningsruimte. Mijn zoon bracht er met zijn vrienden heel veel vrije tijd door. Mathijs dacht er niet aan om uit huis te gaan. Hij had het heerlijk naar zijn zin bij mij. Als zijn vrienden bij ons waren, was het vaak een dolle boel. Dat ging jaren lang goed.’

‘Jerry, je zoon werd toch verliefd op ene Norbert.? Je vertelde me ooit dat door die Norbert het tussen jou en je zoon misging. Er was iets, zo herinner ik me, doordat die Norbert je fantastische verhouding met je zoon stuk maakte.’

‘Ja, Joop, dat herinner je je heel goed. Weet je, tussen Norbert en mij klikte het niet. Hij was een vreemde vogel en vrijpostig. Hij kwam al snel bij ons inwonen. Mijn zoon en die Norbert betrokken de bovenetage van ons huis. Norbert at met ons mee, maar tijdens het eten, sprak hij alleen met mijn zoon. Mathijs hielp me altijd met van alles in huis: boodschappen doen, aan allerlei dingen reparaties verrichten. Norbert deed niets van dat al.’

Jerry ademde even in en uit en vervolgde dan weer zijn triest verhaal. ‘Na het eten vertrokken Mathijs en Norbert naar boven. Ik zag mijn zoon steeds minder, onze band verslapte. Ik sprak hem daar op een zeker moment op aan, maar dat viel bij mijn zoon niet in goede aarde: Pap, zei hij, ik ben nu met Norbert, enne… ik wil zoveel mogelijk aan mijn relatie werken, als je dat niet bevalt , pap, dan vertrek ik liever. Ik wil niet dat jij mijn liefdesgeluk in de weg staat.’

‘Op een dag toen ik thuis kwam van mijn werk vond ik een brief van Mathijs op mijn bureau. In de brief stond dat hij was vertrokken, want hij had geen zin in een jaloerse vader die zijn geluk met Norbert in de weg staat. Oh, Joop, Mathijs was goed kwaad op me. Honderden keren vroeg ik mij af: ben ik echt een jaloerse vader voor hem geweest?’

‘Ik denk het niet, Jerry, Norbert wilde niet dat jij zo’n prettige band had met je zoon. Daarom sprak hij nauwelijks met je. Je was gewoon lucht voor hem. Nee, Jerry, je hebt het niet getroffen met je schoonzoon.’

‘Tja, Joop, zo is het, maarre…..verleden week belde Mathijs mij met de mededeling dat het uit was met die Norbert. Mijn zoon vroeg me of hij voor een praatje bij me langs mocht komen. Oh, Joop, ik hoop zo dat het tussen hem en mij weer goed komt. En ik zal hem zeggen, dat ik nooit een relatie van hem met wie dan ook in de weg zal staan, maar dan moet het wel een relatie zijn, waarbij ik niet slechts lucht ben. Ik wil gewoon weer kunnen houden van mijn zoon en zijn eventuele nieuwe vriend. Ik hoop ook dat ze van mij zullen houden.’

‘Jerry, ik wens je alle geluk met je zoon en straks wellicht ook met je nieuwe schoonzoon.’

 Categorieën:Column, Joop van den Haak

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: