Ruim de helft transgenders is slachtoffer van belediging, bedreiging of geweld

TransgenderMeer dan de helft van alle transgenders in Nederland is het afgelopen jaar beledigd, bedreigd, of heeft te maken gehad met geweld. Dat blijkt uit onderzoek van Transgender Netwerk Nederland.

Het onderzoek wordt maandag gepresenteerd, maar zijn zondag op de internetpagina van Transgender Netwerk Nederland gepubliceerd.

Een derde van de respondenten ondervindt op zijn minst maandelijks belediging. In de afgelopen 12 maanden heeft 43% ten minste één gewelddadig incident meegemaakt. Oudere respondenten maakten minder geweld mee. In het algemeen geldt ook: ‘hoe merkbaarder het is dat iemand een transgender persoon is, hoe meer geweld hij of zij ondervindt’.

De meeste incidenten spelen zich af in het uitgaanscircuit, blijkt uit onderzoek.

De gevolgen van dit geweld zijn groot. Vier van de vijf respondenten die maandelijks beledigd worden of een gewelddadig incident meemaken, past het gedrag aan vanwege (gevoelens van) onveiligheid. Mensen stoppen bijvoorbeeld met sporten, vermijden plaatsen of andere mensen als gevolg van geweld. Voor één op de drie respondenten zijn de gevolgen dusdanig ernstig dat zij aangeven dat hun alledaags leven sterk wordt beïnvloed door (gevoelens van) onveiligheid. Ook geeft een kwart van de respondenten aan professionele hulpverlening te krijgen vanwege genoemde negatieve ervaringen.

Het onderzoek ‘Veilig, zolang men het niet merkt’ werd uitgevoerd door een vragenlijst online te laten invullen. In totaal reageerden 351 transgenders van Transgender Netwerk Nederland, een belangenorganisatie voor emancipatie van transgenders.

Het is het eerste onderzoek in Nederland dat specifiek ingaat op discriminatie en geweldsincidenten naar transgenders.

Volgens het netwerk leven in Nederland rond de 390.000 transgenders.

 

(Bron: Transgender Netwerk Nederland)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: