Transgender activiste vermoord in Argentinië

Amancay Diana SacayánIn Argentinië is grote publieke verontwaardiging ontstaan over de moord op een transgendervrouw. Diana Sacayan was een belangrijke activiste voor de rechten van transgenders en de eerste die in Argentinië een nieuw paspoort kreeg met haar nieuwe geslacht erin.

President Cristina Fernandez overhandigde dat paspoort destijds persoonlijk. Ze riep in een emotionele toespraak de binnenlandse veiligheidsdienst en de plaatselijke politie op samen te werken, om zo snel mogelijk de dader te vinden.

Moordgolf

Ook Amnesty International is geschokt door de moord. ‘Er is een donkere wolk over de transgendergemeenschap in Argentinië gedreven’, staat in een verklaring.

Eerder deze maand werden ook nog twee andere activistische transgendervrouwen vermoord. ‘Deze moordgolf moet worden uitgezocht en de daders moeten worden berecht. Anders wordt de boodschap verspreid dat het aanvallen van transgenders normaal wordt’, zegt Amnesty.

Argentinië is een van de weinige landen die het mogelijk maken voor transgenders hun geslacht ook in hun paspoort te laten veranderen. Ook in Nederland is dat mogelijk.

 

(Bron: NOS, foto: facebook)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: