Italië werkt aan geregistreerd partnerschap

Ringen huwelijkIn de Senaat van Italië ligt een wetsvoorstel over geregistreerd partnerschap. Daarin is adoptie door homostellen verboden. Adoptie van een biologisch kind van een van de partners is wel toegestaan.

Italië werd in juli op de vingers getikt door het Europese Hof voor de Mensenrechten, omdat het land erg traag is met het erkennen van de rechten van homoseksuelen. Drie koppels hadden Italië voor het Europees Hof gedaagd omdat Italië geen enkele vorm van registratie van paren van gelijk geslacht kent. Ze beschuldigden Italië van discriminatie.

In een aantal steden in Italië, waar onder Rome, Milaan en Florence, konden homo’s zich de afgelopen jaren laten registreren als partners, maar de landelijke regering haalde daar vorig jaar ineens een streep door. Er werd een bijzondere constructie bedacht: homoparen die in het buitenland trouwden, konden hun huwelijk bij terugkomst laten registreren in Italië.

Het stadsbestuur van Rome organiseerde, onder aanvoering van de toenmalige homoseksuele burgemeester Marino, publieke ceremonies om zulke buitenlandse huwelijken te vieren. Dat kwam de gemeente op felle kritiek te staan van de Rooms-Katholieke Kerk.

Homo-organisaties zagen de erkenning van buitenlandse huwelijken als een belangrijke stap vooruit, omdat homostellen voor het eerst recht kregen op bijvoorbeeld erfenissen, pensioenen en verzekeringen.

De Italiaanse regering is verdeeld over de kwestie. De conservatieve partij NCD, coalitiepartner van premier Renzi, is tegen erkenning van de rechten van homoseksuelen. Oppositiepartij Lega Nord heeft zelfs een blokkade van het parlement aangekondigd, mocht adoptie door homostellen worden gelegaliseerd.

Een minderheid van de Italianen is voor invoering van het homohuwelijk. Uit peilingen blijkt wel dat veel mensen vinden dat homo’s en lesbiennes meer rechten moeten krijgen. Het laatste woord over het wetsvoorstel wordt niet voor 2016 verwacht.

 

(Bron: NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: