Dertig jaar roze radio

Roze Golf LogoHet homoprogramma van Radio Oost bestaat dertig jaar. Op maandag 7 oktober 1985 was de eerste aflevering van het programma te horen in de rubriek ‘Doelgericht’. De Roze Golf had toen een kwartier zendtijd en was één keer in de maand te horen.

De eerste uitzending:

In de loop van de jaren verhuisde de Roze Golf van uitzenddag en tijdstip van uitzending, en varieerde het programma in lengte. Ook kwamen en gingen medewerkers, al bleef een harde kern bestaan.

Piraat

Henk Weijschede was jaren de drijvende kracht achter het programma. Hij was betrokken bij het COC in Enschede en had met anderen drie roze films gemaakt. Het zondagmiddag-radioprogramma ‘Ook Zo’ van de VPRO was gestopt en de opvolger ‘Homonos’ werd op vrijdagochtend uitgezonden. Henk Weijschede besloot samen met Gerard Hannink, Gerard ten Donkelaar, Harrie Oude Hampsink en Wim Willemse dat het tijd werd voor een eigen Twentse zender. Illegaal, als piratenzender. Het werd de Roze Golf en de eerste uitzending was op 5 december 1982 met Wim Willemse –de stadssinterklaas van Oldenzaal- als gast. Het programma werd vrijdagavond opgenomen, duurde anderhalf uur en bevatte ook de Homonos-uitzending van die vrijdagochtend. De opname werd zondagmiddag uitgezonden.

Fietstocht

De Radiocontroledienst haalde de zender twee keer uit de lucht. De eerste keer was tijdens een speciale uitzending, waarbij de luisteraars langs homo-ontmoetingsplekken konden fietsen. Via de radio kregen de deelnemers de te fietsen route door. Toen de deelnemers bij het Buurserzand bij Haaksbergen waren, werd de zender uit de lucht gehaald. Twee medewerkers moesten zich voor de rechter verantwoorden. Terwijl alle piraten de standaardboete van 500 gulden per persoon kregen opgelegd, kwam de Roze Golf er tot ongenoegen van de overige piraten genadig van af: 500 gulden totaal, de helft van geld.

De Roze Golf ging door. Er werd uitgezonden vanaf wisselende locaties en de zendmast werd beter verstopt. Maar opnieuw werden ze uit de lucht gehaald; de zendlocatie was verraden. De rechter oordeelde minder mild: ‘Ik wil de naam Roze Golf hier nooit meer horen’ en gaf nog een tip mee: probeer het eens bij Radio Oost.

Splitsing

In 1985 was Radio Oost nog de regionale omroep voor Gelderland en Overijssel. In dat jaar werd de omroep gesplitst en kregen de provincies elk hun eigen regionale omroep. Voor Overijssel bleef de naam Radio Oost en er werd besloten zendtijd beschikbaar te stellen voor maatschappelijke groeperingen. De brief die Henk Weijschede schreef aan Radio Oost met het verzoek de Roze Golf uit te zenden, kwam precies op het juiste moment.

Een uitzending één keer per maand werd als onbevredigend ervaren en dus bleef er ook een piratenzender met homonieuws, maar onder een andere naam: Radio Lambda. De zender was tot juni 1986 wekelijks te beluisteren.

Onafhankelijk

De Roze Golf kreeg in 1997 een internet-variant. Daarop is vooral het roze nieuws te volgen. In de radio-uitzending is het accent meer verschoven naar de achtergronden bij het nieuws en het laten horen van ‘gewone’ homo’s, lesbiennes en alle andere niet-hetero varianten.

In 2007 won de Roze Golf de NL-Award in de categorie ‘Radio Varia’, een onderscheiding voor de beste programma’s van de regionale omroepen. De jury noemde het programma ‘goed opgebouwd en met vakmanschap gemaakt’. De jury oordeelde verder: ‘Een programma dat op een prettige en volwassen manier onderwerpen rondom homoseksualiteit behandelt. Het is informatief en geestig, een originele en tegelijkertijd logische aanvulling op het radioaanbod.’

Uniek

De redactie van zowel internet als radio is onafhankelijk van RTV Oost; de regionale omroep stelt alleen de zendtijd ter beschikking en faciliteert met studioruimte en apparatuur. Alle medewerkers hebben altijd op geheel vrijwillige basis, onbezoldigd gewerkt.

De Roze Golf is het enige roze radioprogramma van de Nederlandse publieke regionale omroep. Ook de landelijke publieke omroep heeft na het stoppen in 2003 van de opvolger van Homonos, Het Roze Rijk,  geen roze programma meer.

 

(Bron: Van de dingen die voorbij zijn – Elias Vermeer, Roze Golf)Categorieën:En verder, Overijssel

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: